Nieuwsbrief PCOB Ldm-Vbg september 2022

2 sep 2022 Leidschendam/Voorburg

Nieuwsbrief Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) Afdeling Leidschendam Voorburg, september 2022   

 

Bestuur

Jan Hendriks                  Voorzitter                                                    0638926344

Richard Gordijn             Penningmeester                                        06-22443516

Vacature                          Secretaris

Atte Roskam                  Nieuwsbrief-communicatie                    06 11923478

Femmie Nobels             Programma-commissaris                        0629628062

 

Postadres                    Wilgendreef 271  2272 AL Voorburg                               

Email secretariaat   leidschendam-voorburg@pcob50plus.nl

Contributie

€35 voor individuele leden en €51,50 voor echtparen/samenwonenden

ING rekening NL06INGB0000411871 PCOB Leidschendam-Voorburg

Inhoud van deze nieuwsbrief                                                              

 1. Van de voorzitter              
 2. Programma contactmiddagen 2022              
 3. Middag over Dementie woensdag 5 oktober              
 4. Lezing van Onderzeebootcommandant tot directeur NAVO              
 5. Nationale Ouderen dag vrijdag 7 oktober              
 6. Leren bridgen              
 7. Een vakantieverhaal door Atte Roskam: Piemonte Italië              
 8. 50-plusBeurs: kaartjes met flinke korting              
 9. De nieuwe pensioenwet en meer politieke zaken              
 10. Wegwijzer voor Senioren              
 11. Nog een vakantieverhaal door ons lid Gree Visser              
 12. Uw verhaal in de nieuwsbrief                                                                       
 13. VERA interviewt elke maand een bekende Nederlander                       
 14. Verjaardagen en kroonjarigen              

1. Van de voorzitter

De vakantieperiode is voorbij. De kinderen zijn weer naar school en in september beginnen de colleges op de universiteiten. Het was een erg warme zomer. Ik hoop dat u desondanks toch hebt kunnen genieten van het mooie weer. Nu begint het ‘gewone’ leven weer. Nou ja ‘gewone’ leven. Als pensionado heb je eigenlijk altijd vakantie. Wij hebben weer een mooi programma voor u gemaakt. Het begint op 13 september met een lezing door een echte Schout-bij-Nacht, buiten dienst (b.d.), dus ook pensionado net als u. Een buitenkansje. Een spreker met zo’n bijzondere achtergrond tref je niet vaak. Lees de toelichting (4) die Atte Roskam schreef. In oktober organiseren we samen met de KBO een middag over DEMENTIE (3). Steeds meer mensen worden geconfronteerd met deze ingrijpende ziekte. Het veroorzaakt ook eenzaamheid. Daarom is deze middag tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Door goede programma’s te brengen hopen wij dat weer meer mensen lid zullen worden. Daar blijven we natuurlijk aan werken. En hopelijk doet u mee.

 2. Programma contactmiddagen 2022

In 2022 heeft het bestuur weer een interessant programma bedacht. Wat bekend is melden we nu reeds zodat u het in uw agenda kunt zetten:

      1. Dinsdag 13 september 14-16 uur Kruisheuvelkerk

Een carrière bij marine en NAVO door Hank Ort (zie ook onder 4)

 1. Woensdag (!) 5 oktober 14-16 uur Koningkerk

Middag over Dementie 5 oktober (zie ook onder 3)

 1. Dinsdag 11 oktober

Geen contactmiddag op 2de dinsdag ivm met middag over dementie 5 oktober

 1. Dinsdag 8 november 14-16 uur Kruisheuvelkerk

De geschiedenis van de Johanniter Orde in Nederland en haar huidige activiteiten

Adres Kruisheuvelkerk: Burgemeester Roeringlaan 6 Leidschendam, bus 46 en Tram 6

Adres Koningkerk: Bruinings Ingenhoeslaan 4 Voorburg, bus 23 en tram 2

3. Middag over dementie

Op woensdag 5 oktober a.s. 14-16 uur organiseren PCOB, KBO Leidschendam en KBO Voorburg samen een middag over dementie. In de Koningkerk te Voorburg (Bruinings Ingenhoeslaan 4; bus 23 en tram 2 stoppen voor de deur). Op die middag verzorgt Tim van Iersel een lezing over dementie. Tim van Iersel (www.timvaniersel.nl) is geestelijk verzorger voor dementen in diverse zorginstellingen van WZH in onze regio. Hij is ook op landelijk niveau actief als expert/adviseur als het gaat om dementie. Na de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen en onderling gesprek. U wordt verzocht uiterlijk 15 september te laten weten of u naar de middag over Dementie komt zodat wij als organisatie weten met hoeveel deelnemers wij rekening moeten houden. De contactpersoon is Atte Roskam (atteroskam@gmail.com; 0611923478).

Dementie is een ziektebeeld waarbij de geestelijke vermogens ernstig zijn afgenomen. Daardoor kan iemand dagelijkse handelingen, die voorheen moeiteloos werden gedaan, minder goed of niet meer uitvoeren. Het gaat om handelingen als zich aankleden, bereiden van voedsel, correcte inname van medicatie, of het betalen van rekeningen. In Nederland zijn nu 290.000 mensen met dementie. In 2040 zijn dat er 500.000 en in 2050 620.000. 1 op d 3 vrouwen krijgt dementie en 1 op de 7 mannen. Ieder uur komen er 5 mensen met dementie bij. Er zijn 800.000 mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie. Gemiddeld 40 uur per week. Meer dan de helft is zwaar belast. In 2017 bedroegen de kosten voor dementiezorg €9,3 mld ofwel 9,5% (!) van de totale gezondheidskosten van Nederland (Bron: www.alzheimer-Nederland.nl, feiten en cijfers)

4. Van onderzeebootcommandant tot directeur bij de NAVO

Hank Ort (1957) komt uit een marine-familie. Zijn vader en grootvader waren bij de marine en onderzeebootcommandant, net als hij. Schout-bij-nacht b.d (vgl. Brigadegeneraal bij de landmacht) Hank Ort heeft na zijn tijd bij de onderzeedienst diverse leidinggevende functies vervuld bij de marine. Zo was hij commandant van Hr. Ms. Rotterdam tijdens de bijdrage aan de Verenigde Naties missie in Liberia (2003), gaf hij leiding aan diverse grote internationale oefeningen zoals Joint Caribbean Lion met 8 deelnemende landen en 4.500 militairen en commandeerde hij een uitgestrekte multinationale taakgroep in de Indische Ocean voor Operatie Enduring Freedom (2006). Binnen de EU was Hank Ort één van acht militaire pioniers die in 2000 de EU militaire staf in Brussel hebben opgezet. Binnen de NAVO gaf hij als chef-staf van het Maritieme Hoofdkwartier in Londen (2009-2013) leiding aan een internationale staf, onder meer in de NATO-operatie tegen piraten voor de kust van Somalië. Voor zijn werk in het hoofdkwartier ontving hij van de Secretaris Generaal van de NAVO de Meritorious Service Medal. Na zijn marine-loopbaan was hij actief als directeur van het NAVO Maritieme Onderzoekscen-trum in La Spezia, Italië (2013-2017). Sinds zijn terugkeer in Nederland, zet Hank Ort zich – via de mede door hem opgerichte Energiecoöperatie ‘Energy Common Leidschendam-Voorburg’ –  in voor de energietransitie in onze gemeente.

5. Nationale dag van de ouderen 7 oktober

De ‘Nationale Ouderendag’ is een jaarlijks terugkerend evenement op de eerste vrijdag van oktober. Het is een dag waar individuele wensen van ouderen worden vervuld. In 2022 vindt de ‘Nationale Ouderendag’ plaats op vrijdag 7 oktober. Op ‘Nationale Ouderendag’ vervult Het Nationaal Ouderenfonds ieder jaar samen met lokale comités, bedrijven en vrijwilligers duizenden wensen van ouderen die ze moeilijk alleen kunnen realiseren. Vaak gaat het om kleine wensen, zoals nog eenmaal het ouderlijk dorp bekijken, een kroket uit de muur trekken, een trouwjurk passen, samen op pad of herinneringen ophalen op het strand. De Verenigde Naties hebben 1 oktober uitgeroepen tot Internationale Dag van de Ouderen. Voor meer info: https://ouderenfonds.nl/nationaleouderendag .

6. Leren Bridgen

Bridgen is een mooi gezelschapsspel dat je tot op hoge leeftijd kunt spelen. Het kost wel wat tijd om het goed onder de knie te krijgen. Bridgeclub ‘Kom…Kom Maer’ organiseert voor beginners een cursus van 10 lessen op maandagmiddag van 13:30-15:30 uur. De data zijn 3,10,17,24, 31 oktober, 7,14,21,28 november en 12 december. De lessen worden gegeven in De Groene Loper, van Royenstraat 2 in Voorburg. De kosten zijn €80,00 inclusief cursusboek (storten op NL 19 INGB 000 556 6605 t.n.v. NRBC KKM ovv van beginnerscursus). U kunt zich opgeven via secretariskomkommaer@gmail.com. Voor info bel: 070-3874705.

Bridgeclub Kom…Kom Maer is opgericht in 1981. De vereniging heeft 125 leden. Er wordt gespeeld op dinsdagmiddag van 13:30-16:30 uur en op donderdagavond van 20:00-23:30 uur. Beide keren in de Groene Loper, van Royenstraat 2 te Voorburg. Het is mogelijk om twee keer per week te spelen. Er wordt gespeeld in twee verschillende lijnen (niveaus). U mag desgewenst drie keer gratis komen proefspelen om de sfeer te proeven. Er is een clubcompetitie van september t/m juni. De contributie bedraagt €85 per jaar. De club is rookvrij en is aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond.

7. Een vakantieverhaal: Piemonte door Atte Roskam

Dit jaar brachten we onze vakantie door in de Italiaanse regio Piemonte. Italië heeft ons hart gestolen. Dat komt vooral door de Italianen zelf. Het lijkt soms wel of de levensvreugde ‘ingebakken’ is. Dat merk je overal tot in de wegrestaurants toe waar het altijd een vrolijke bedrijvigheid is. De Piemonte is de regio die aan drie kanten omgeven wordt door de Alpen. De naam betekent dan ook ‘aan de voet van de berg’. De bergen zie je al van verre. Maar de Piemonte is veel meer. Wijnschrijver Hugh Johnson begint zijn tekst over de Piemonte als volgt: “In Piemonte zijn spijs en wijn eveneens met elkaar verstrengeld als in de (Franse) Bourgogne”. Daar hebben we dan ook volop van genoten.

Een stilte-eiland

Onze vakantie begon in Orta San Giulio. Vanuit ons hotel hadden we een prachtig uitzicht op het Orta-meer, het kleinere broertje van het Como-meer. In het meer is een eilandje. We gingen er heen met de boot (5 minuten varen). Op het piepkleine eiland zijn een kathedraal en een klooster gebouwd plus nog een aantal woonhuizen. Het eerste begin van de kathedraal dateert uit de 4de eeuw. Het is bijna niet voor te stellen dat mensen zonder de moderne hulpmiddelen van nu dergelijke enorme gebouwen gerealiseerd hebben. Alle bouwmaterialen moesten over het water aangevoerd worden. Het eiland noemt zich het eiland van de stilte. Het was er dan ook stil in de middeleeuwse straat die over het eiland loopt. In de stilte lazen we op de muren allerlei wijze teksten zoals ‘In de stilte begrijp je, accepteer je’.

Heilige bergen

Een andere ontdekking, maar dan op het vasteland, was de Sacro Monte. Het is een van de 9 heilige bergen in Piemonte en heeft de status van werelderfgoed van de Unesco. In de periode 1583-1788 werden er 20 kapellen gebouwd met prachtige fresco’s die het leven van Franciscus van Assisi uitbeelden. De Sacro Monte staat op een heuvel met een prachtig uitzicht op het Orta-meer. In het dorpje Legro niet ver van Orta San Giulio kwamen we ook iets bijzonders tegen. Op 10-tallen woonhuizen en andere gebouwen waren muurschilderingen aangebracht, geïnspireerd door Italiaanse films die geheel of gedeeltelijk opgenomen zijn in de omgeving van het Orta-meer zoals Riso Amaro, L’Amante Segreta, La Maestrina, Il Balordo en Una Spina Nel Cuoure. In Orta San Giulio en ook later op onze reis waren we ook getuige van enkele huwelijken waar de dames zoals altijd rondliepen in prachtige lange jurken en op hoge hakken. Tijdens een andere vakantie maakten we een huwelijksplechtigheid mee bij in een kathedraal. De aanwezigheid van toeristen vindt men helemaal geen probleem. Zelfs foto’s maken niet.

Wijnkathedralen, rijstvelden, hazelnoten en truffels

Vanuit Orta San Giulio reisden we naar onze tweede standplaats nabij Nizza Monferrato. Ons hotel stond op een heuvel te midden van de wijngaarden. Onderweg in de provincie Vercelli zagen we enorme rijstvelden wat je niet zo verwacht in Europa. Van de rijst wordt de bekende risotto gemaakt. In de wijde omgeving van Nizza zagen we ook enorme boomgaarden met hazelnootbomen. Van de noten wordt een heerlijke pasta voor op brood gemaakt. U kent het wel: Nutella. Maar we zagen ook de gevolgen van de droogte waarover we de rijstboeren op de Nederlandse TV al hadden horen vertellen. Diverse rivieren hadden een veel lagere waterstand dan gewoon wat te zien was aan de oevers (de Po) en andere waren volledig drooggevallen. In het plaatsje Canelli brachten we een bezoek aan de eeuwenoude wijnkelders, die ook wel ‘ondergrondse kathedralen genoemd worden’. Het is een gangenstelsel van wel 2 kilometer dat in gebruik is bij vier wijnbedrijven. De temperatuur is er permanent 13 graden. We kregen een rondleiding bij COPPO (sinds 1892) – wiens oorsprong ligt in de Franse Bourgogne – en deden mee aan een wijnproeverij waar we kennis maakten met 6 prachtige wijnen waaronder de Barolo. In Alba genoten we van een heerlijke lunch met echte (!) truffels. Alba is de wereldhoofdstad van de truffel. In september worden daar de truffel-feesten gevierd. Een truffel is een zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten in symbiose groeit. Varkens worden ingezet om de truffels te vinden. Wijnschrijver Ilja Gort schreef een hilarisch verhaal over de avonturen van een man en zijn truffelvarken Bellefleur (‘De druivenfluisteraar’). Truffels zijn niet goedkoop. In de etalages zagen we ze liggen variërend in prijs van €6 (klein) tot €25 (groot). Op de wereldmarkt is de prijs nu $4500 per kilo!

Kunstschatten tussen de wijnranken

Te midden van de wijngaarden van de provincie Cuneo kwamen we enkele bijzondere kunstuitingen tegen. Niet ver van het Middeleeuwse plaatse La Morra staat op het landgoed van de familie Ceretto in Brunate een klein kerkje: Cappella del Barolo. Kunstenaar David Tremlett nam in 1999 het initiatief om het een kleurtje te geven (binnenkant) en deed dat samen met zijn vriend Sol LeWitt (buitenkant). Door de felle primaire kleuren valt het erg op in het landschap. Tremlett werd benoemd tot ereburger van La Morra. In het plaatsje Coazzolla heeft Tremlett nog eens een kerkje beschilderd dat dateert uit de 17de eeuw. Het pittoreske heilige huis is gewijd aan de Heilige maagd Maria van Carmine. Erg bijzonder is ook de manier waarop een wijnboer zijn land heeft begrensd: met palen in de vorm van kleurige kleurpotloden. Erg leuk om zoiets te ontdekken.

Een Romeinse badplaats

Vanuit onze laatste standplaats – een hotel gevestigd in een oud jachtslot in de zuidelijkste provincie van Piemonte – brachten we een bezoek aan Acqui Terme. Deze Ligurische stad werd in 173 voor Christus verwoest door de Romeinen en later weer opgebouwd. De stad lag aan de route naar Turijn en was een van de belangrijkste badplaatsen van het Romeinse rijk. Er zijn nog steeds drie actieve bronnen. De belangrijkste: La Bollente, levert water van 74,5 graden. Het is dus even schrikken bij de eerste aanraking. We zagen een vrouw die twee jerrycans vult met het geneeskrachtige water dat zwavel, broom en jodium bevat. Misschien dat ze er thuis een bad mee ging nemen.

Villa Ottolenghi

In Acqui Terme brachten we ook een bezoek aan Villa Ottolenghi. We kregen een rondleiding van een meisje dat zo snel praatte als een opgewonden commentator bij een spannende voetbalwedstrijd. Achter de villa schuilt een bijzondere geschiedenis. De Italiaanse Arturo Ottolenghi was van Joodse komaf. In de 2de wereldoorlog werd hij verraden en opgepakt door de Duitsers. Het lukte zijn Duitse vrouw om hem vrij te krijgen. Uit dank daarvoor bouwde hij voor haar een bijzondere tempel met prachtige Ravenna-mozaïeken gemaakt van duizenden piepkleine steentjes. De Villa waar het echtpaar Ottolenghi woonde is nu een hotel. Mevrouw Ottolenghi-Wedekind was een kunstenares die ook verdienstelijk piano speelde. In hun villa verleende ze gastvrijheid aan andere kunstenaars. Zij had veel invloed op het ontwerp van de villa die op een hoge heuvel staat met rondom wijngaarden. Als atelier had zij een enorme grote witte zaal. In het raam van de keuken zijn bronzen slakken aangebracht. De kok was nogal traag en keek graag naar buiten… Op de onderste trede van een marmeren trap zien we een schildpad, een waarschuwing om de trap voorzichtig te betreden.

Genua

We brachten een dag door in de havenstad Genua. Met de trein kwamen we niet ver van het centrum aan. Lang geleden was Genua een machtige stadsstaat die veel invloed had in het gebied van de Middellandse zee. In de stad werd ergens in de 15de eeuw Cristoforo Colombo geboren, bij ons bekend als Columbus die Amerika ontdekte. Door de handel werd Genua ook een zeer rijke stad wat te zien is aan de talrijke Palazzo’s aan de Via Garibaldi maar ook elders in de stad. Vroeger waren het woonpaleizen die nu meestal een andere functie hebben, bijvoorbeeld bankkantoor of appartementengebouw. De Nederlandse schrijver Ilja Pfeiffer woont in een appartement in zo’n voormalig paleis. Die rijkdom is ook te zien in de prachtige kathedraal en vele andere kerken. Genua is nog steeds een belangrijke havenstad. In de haven zien we diverse enorme cruise-schepen liggen. In een Trattoria eet ik een heerlijke pasta met pesto. De pesto is uitgevonden in Genua net als de Pizza waarvan reeds in de 17de eeuw melding gemaakt in de armere delen van de stad.

8. 50-plusBeurs: kaartjes met flinke korting

De 50PlusBeurs is van 13 tot en met 17 september in Jaarbeurs Utrecht. Honderden stands boordevol informatie, entertainment en voordeel. Niemand verlaat de 50PlusBeurs met lege handen! Bestel via www.50plusbeurs.nl/tickets-bestellen/beurs/tickets vóór 1 september en betaal slechts € 7,50 i.p.v. € 20,-!

9. De nieuwe pensioenwet, AOW en meer politieke zaken

Op 6 september biedt de Seniorencoalitie (waarin we samenwerken met ANBO, Koepel Gepensioneerden en NOOM) de petitie ‘Pas de Pensioenwet aan’ (juli ruim 50.000 handtekeningen!) aan de Tweede kamer aan. Inzet is jaarlijks indexeren, eerlijke verdeling pensioenpot en pensionado’s overlegpartner.  Een koopkrachtig pensioen is beslist nodig. Het koopkrachtonderzoek van KBO-PCOB wijst uit bijna ¼ van de senioren moeite heeft om rond te komen nu de prijzen van energie en boodschappen fors zijn gestegen. In 2022 bedroeg de inflatie 6,8%! Daarom wil de Seniorencoalitie dat minimumloon en AOW in 2023 met 7,5% stijgen in plaats van gefaseerd en dat de regering afziet van afschaffing van de Inkomensondersteuning AOW (IOAOW). Op 28 september organiseert CNV Connectief van 19:30-20:00 uur een Webinar ‘Op weg naar een nieuw pensioenstelsel’. Aanmelden via formulier op de website www.cnvconnectief.nl. Naast Pensioen en AOW zijn de komende tijd speerpunten de provinciale verkiezingen op 15 maart 2023, het Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO), de Wmo (wijzigingen betalen in OV en woonprogramma senioren) en Prinsjesdag. De bedoeling van de WOZO is dat ondersteuning en zorg zich aanpassen op de voorkeur van ouderen om zo lang mogelijk regie op het eigen leven te houden en dat zware, complexe zorgvragen zo lang mogelijk worden uitgesteld of zelfs worden voorkomen. Wat zijn de consequenties daarvan voor mensen die wel zorg en ondersteuning nodig hebben en hun mantelzorgers? Dat klinkt mooi. Maar wat betekent dat voor mensen die wel ondersteuning en zorg nodig hebben.

10. Wegwijzer voor Senioren

In maart organiseerden wij een contactmiddag over wat de gemeente doet voor senioren. U stelde veel vragen. Voor de gemeente was dat aanleiding om een Wegwijzer voor Senioren te maken. Die treft u aan bij deze Nieuwsbrief. Leden met email krijgen hem ook via de email.

11. Nog een vakantieverhaal door ons lid Gree Visser

Van 6-13 augustus deed ik met een vakantieweek via www.hetvakantiebureau.nl. Een busje van de Woej bracht ons naar Vakantiehotel Nieuw Hydepark in Doorn. Een service van Diaconie PGV Voorburg.  In Doorn werden we enthousiast verwelkomd door een twaalftal vrijwilligers. Vanaf dat moment verliep alles op rolletjes. Zeven dagen verwennerij ten top. Er zijn geen andere woorden voor. Gezien de hoge temperatuur werden koffie, thee en limonade je gewoon nagedragen. Met in totaal 37 gasten was het een gezellig samenzijn. Uit Voorburg waren we met 7 personen. Er was keuze uit een zestal uitstapjes dat varieerde van een bezoekje aan de zandsculpturen in Garderen tot een paar uurtjes winkelen in Driebergen. Voor wie niet opstap ging was er naast de ochtendgymnastiek de mogelijkheid creatief bezig te zijn. Dat kon ook ’s middags. En dan natuurlijk de vele wandelpaden die je toewenkten.  Deze kon je ook per golftreintje bewandelen, met keuze uit een korte of lange route. Na de koffie, zo rond acht uur, werden we vermaakt door o.a. een Vertelster uit Volkel, nostalgische zang voor en door ons, een muzikale bingo, spreekwoorden raden en zo meer. Het woord vervelen kwam deze week niet voorbij. Zondagochtend was er een dienst in de Kapel waar pastor Hanna voorging. Zij was de hele week aanwezig en ging voor in het tafelgebed. Zaterdagochtend was het uitzwaaien en kwam de Woej ons weer ophalen met Atte Roskam als begeleider.

12. Uw verhaal in de nieuwsbrief

Als u het leuk vindt om iets te vertellen over uw vakantie of ergens anders over nodigen wij u uit uw verhaal te mailen naar atteroskam@gmail.com.

13. VERA interviewt elke maand een bekende Nederlander

U vindt alle interviews via www.kbo-pcob.nl/nieuws/kbo-pcob-presenteert-vera-verrast/

 14. Verjaardagen en kroonjaren

 Leidschendam:

Mw. Groen-Elve                                         30 september   74 jaar              

Voorburg:

Mw. H. Visser-Van Vark                           2 september     85 jaar              

Dhr. L. Cosman                                           2 september     85 jaar

Mw. C.J. Van Maanen-Molenkamp        3 september     82 jaar

Mw. A.A. Valkenburg                                 3 september     92 jaar

Mw. E.G. Bruijn-Slot                                  3 september     87 jaar

Dhr. P. De Vos                                             10 september   84 jaar

Mw. R. Van Dam                                         11 september   81 jaar

Dhr. J. Mulder                                             13 september   90 jaar

Mw. S.A. Kraaijeveld-Hampel                 16 september   78 jaar

Mw. A. Dondorp-Goslinga                       17 september   87 jaar

Dhr. J.L. Geluk                                            24 september 76 jaar

Mw. G. Visser                                              26 september   84 jaar

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden