Nieuwsbrief PCOB Ldm-Vbg juni 2023

5 jun 2023 Leidschendam/Voorburg

Nieuwsbrief Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) Afdeling Leidschendam Voorburg, juni2023        

Bestuur

Jan Hendriks                  Voorzitter                                                    0638926344

Richard Gordijn             Penningmeester, ledenadministratie   06-22443516

Vacature                          Secretaris

Atte Roskam                  Nieuwsbrief-communicatie                    06 11923478

Femmie Nobels             Programma-commissaris                        0629628062

Postadres                                                  Email secretariaat

Wilgendreef 271 2272 AL Voorburg    leidschendam-voorburg@pcob50plus.nl

Contributie

€35 voor individuele leden en €51,50 voor echtparen/samenwonenden

ING-rekening NL06INGB0000411871 PCOB Leidschendam-Voorburg

Inhoud van deze nieuwsbrief                                                              

  1. Van de voorzitter                            
  2. Programma contactmiddagen 2023                                                                      
  3. Verslag Dagtocht PCOB 9 mei                            
  4. Afscheid van de acceptgirokaart per 1 juni 2023                            
  5. Rijbewijskeuringen CBR in Leiden                            
  6. Ledenreis naar Toscane Italië                            
  7. Senioren in beweging met Sport & Welzijn                            
  8. Webinar: Wat als je kind je niet meer wil zien?                                                     
  9. Verjaardagen                                                                                    
  10. In memoriam Paul van Vliet                                       

1. Van de voorzitter

De zomer breekt binnenkort weer aan. De laatste contactmiddag is op 13 juni. Na de zomerpauze beginnen we weer op 12 september. We zien terug op een ondanks de regen zeer geslaagde dagtocht. Zie verder onder 3. We kondigen nu al de middag over MANTELZORG aan die wij op woensdag 4 oktober in de week van de eenzaamheid organiseren met onze vrienden van de KBO. Daarom is er geen contactmiddag op 11 oktober. Wij sluiten deze nieuwsbrief af met een kort In Memoriam van Paul van Vliet en doen dit door plaatsing van zijn misschien wel bekendste lied: Veilig achterop. Dit is ook de laatste door Atte Roskam verzorgde nieuwsbrief. Eind van dit jaar verhuist hij naar Apeldoorn. Wij bedanken Atte voor de manier waarop hij steeds weer een mooie nieuwsbrief voor ons samenstelde en wensen hem met Ria alle goeds toe in hun nieuwe woonplaats.

Met het vertrek van Atte Roskam wordt de urgentie groot om één of meer bestuursleden te vinden. Mocht er iemand zijn die – ook zonder bestuurslid te worden – inhoudelijk een nieuwsbrief zou willen verzorgen dan horen wij dat ook gaarne. Beide onderwerpen komen tijdens de Algemene Ledenvergadering aan de orde.

2. Programma contactmiddagen 2023 1ste helft

In 2023 heeft het bestuur weer een interessant programma bedacht. Wat bekend is melden we nu al zodat u het in uw agenda kunt zetten:

Dinsdag 13 juni Koningkerk 14-16 uur

De contactbijeenkomst start met een lezing van kunsthistoricus Wim Algera over Escher. De Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is een van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Hij werd 125 jaar geleden geboren. Aansluitend op de lezing – rond 15.30 uur – starten we met de Algemene Ledenvergadering.

Dinsdag 12 september Kruisheuvelkerk 14-16 uur

Gesprek met gebiedsregisseurs gemeente Leidschendam-Voorburg. De gebiedsregisseur kent uw straat, de buurt en de wijk. Weet wat er speelt en welke gemeentelijke projecten er het best passen. Hierdoor is de gebiedsregisseur de verbinding tussen u, de gemeente en lokale partijen en bedrijven die zich maatschappelijk betrokken voelen.

Woensdag 4 oktober Koningkerk 14-16 uur

Middag over Mantelzorg samen met KBO Leidschendam en Voorburg

Dinsdag 10 oktober GEEN contactmiddag, zie 4 oktober

Adres Kruisheuvelkerk: Burgemeester Roeringlaan 6 Leidschendam, bus 46 en Tram 6

Adres Koningkerk: Bruinings Ingenhoeslaan 4 Voorburg, bus 23 en tram 2

3. Verslag dagtocht ‘naar en door de Biesbosch: een bijzondere ervaring!

Voorzitter Jan Hendriks doet verslag.

En regenen dat het deed! De hele dag.

Toch gingen we welgemoed op weg. Gelukkig stond de bus al klaar bij de Kruisheuvelkerk en konden de 31 aanwezigen direct instappen. Op weg naar de Koningkerk waar nog 11 mensen instapten. Helaas moest een viertal deelnemers zich op het laatste moment afmelden door ziekte en andere narigheid. Vanuit de bus hebben we ze door een aantal beterschapskaarten sterkte toegewenst.

Een mooi gevulde en gezellige bus zette koers richting Drimmelen. De opstapplaats van onze Biesbosch-boottocht. Bij de dagopening werd recht gedaan aan het hoge aandeel KBO-deelnemers (19) door de woorden van moeder Teresa aan te halen:

De vrucht van stilte is gebed.

De vrucht van gebed is geloof.

De vrucht van geloof is liefde.

De vrucht van liefde is dienstbaarheid.

De vrucht van dienstbaarheid is vrede.

Terwijl de snoepdoos rondging stonden we stil bij ‘de zon van de dag’, want dat zijn we allemaal zelf:

Aanvaard elke nieuwe dag als een geschenk

Als een gave en zo mogelijk een feest!

Sta ’s morgens niet te laat op!

Kijk in de spiegel, en lach tegen jezelf

En zeg ‘goedemorgen’ tegen jezelf,

Dan ben je een beetje geoefend

Om het ook tegen anderen te zeggen!

Als je de ingrediënten van de ‘zon’ kent,

Kun je ze zelf maken als dagelijkse soep.

Neem een grote portie goedheid, doe er flink wat geduld in

Geduld met jezelf, geduld met anderen.

Vergeet dat tikkeltje humor niet,

Om de tegenvallers te verteren.

Meng er een behoorlijke dosis werklust in

En giet over alles een gulle lach en je hebt

De zon van de dag!

Fijn, dat we daar deze hele dag invulling aan hebben gegeven. Regen veranderde hiermee voor dit gezelschap in zonneschijn.

Op de boot

‘Vergeet je riemen niet los te maken als je uitstapt’, zo luidde het advies van chauffeur Ger Scheer. ‘Anders moet ik alle banken weer vastschroeven’. We spoedden als allen vanuit de bus naar de prachtige rondvaartboot. ‘Wat een prachtig gebied’, ‘wat een natuur’.  De landtongen wisselden zich af met natuurlijke waterpartijen. De Biesbosch maakt zeker indruk!

De lunch -met de traditionele Pasteur-kroket – smaakte ons prima. Tussentijds speurden wij allen naar de beverfamilies die juist in de Biesbosch zo actief zijn. We hebben van alles gezien: eenden, meerkoeten, zwanen en paarden. Maar de bevers? ‘Helaas’ zo stelde Gree Visser vast. ‘Ze zijn er vast, maar ik zie ze niet’ ‘Ik zou me trouwens ook niet laten zien’.

Hoe leuk was het optreden van het ‘Dutch Canadian Choir’ aan het eind van de boottocht. We hebben ervan genoten. Een rondtocht om vol tevredenheid op terug te zien.

Naar ‘het wapen van Stellendam’

Ger Scheer was er weer helemaal klaar voor. Samen op weg, samen naar Stellendam. De snoepdoos ging de bus weer rond. De gesprekken zoemden weer door de bus. Op weg naar de volgende stopplaats: Stellendam.

We werden als groep wederom gastvrij onthaald. Het gebak stond klaar en de koffie was bruin. Het ‘wapen van Stellendam’ vormde de ideale aanlegplaats voor een tussenstop. Het kostte dan ook de nodige moeite om de groep weer te motiveren om opnieuw in de bus te stappen. Nu: op weg naar huis.

En: samen uit, samen thuis

In omgekeerde volgorde werden de deelnemers weer afgezet bij de Koningkerk en de Kruisheuvelkerk. Wat was het een geweldige dag geweest!

De hele groep was geweldig enthousiast om ook volgend jaar weer mee te gaan. Het was ook geweldig gezellig. Kortom: ook volgend jaar kiezen we weer een mooie bestemming en hopen we er allemaal weer bij te zijn.

4. Afscheid van de acceptgirokaart

Vanaf 1 juni 2023 kunt u geen betalingen meer doen met een acceptgirokaart.

Uiteraard zijn er alternatieven zoals automatische incasso, overmaken via internetbankieren of betaling via een overschrijvingsformulier van de bank.

 5. Rijbewijskeuringen CBR in Leiden

 Wanneer nodig?

Een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is nodig wanneer u 75 jaar of ouder bent of wanneer u een zgn. groot rijbewijs (C/D/E) gaat halen of vernieuwen, of wanneer u om medische reden een arts moet bezoeken van het CBR.

Automobilisten kunnen zich via RegelZorg Rijbewijskeuringen op dinsdag 6 juni, dinsdag 20 juni en dinsdag 4 juli in Leiden medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs.

Kosten

Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 55,00.

Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is de prijs € 70,00.

  Afspraak maken

Een afspraak voor het spreekuur kunt u uitsluitend maken via RegelZorg:

Gemakkelijk en snel via onze website: www.regelzorg.nl of tijdens kantooruren via de afsprakenlijn: 088-23 23 300. Voor het laten invullen van een rapport oogarts gaat u naar www.regelzorg.nl/oogarts of belt u ons.

De Procedure

Houd zelf de einddatum van uw rijbewijs in de gaten en begin 4 maanden voor deze datum met het verlengen van uw rijbewijs, als u ook medisch gekeurd moet worden.    
De eerste stap is het kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Dat kan online op mijn cbr.nl, via DigiD met SMS- of App-verificatie. Een papieren Gezondheidsverklaring kunt u kopen bij de meeste gemeenten of via RegelZorg .   
Deze vragenlijst over uw eigen gezondheid moet u eerst zelf invullen en opsturen naar het CBR. Als antwoord krijgt u van het CBR het Verslag (soms meer dan één), dat de keuringsarts moet invullen. Op dát moment kunt u pas een afspraak maken voor de keuring. De artsen waar RegelZorg mee samenwerkt, zijn aangesloten bij ZorgDomein. Zij vullen de formulieren digitaal voor u in en versturen deze direct naar het CBR.  Meer informatie over de procedure leest u op de website van RegelZorg

6. Ledenreis naar Toscane

Er zijn nog enkele tweepersoonskamers te boeken voor de ledenreis van de landelijke KBO-PCOB naar Toscane, vertrek 24 juli. Bezoek alle hoogtepunten van deze prachtige streek, maak excursies naar o.a. Pisa, Lucca, Siena en Florence en verblijf in een sfeervol hotel. Klik op onderstaande link of bel 0180-45 78 03 en vermeld reiscode ebmtm94. https://www.dejongintra.nl/vakanties/italie/groepsreizen-italie/toscane-umbrie-en-de-marken/indrukwekkend-toscane-met-kbo-pcob-montecatini-terme–100425404?fbclid=IwAR2rI-MDI8NGtOzjFoOlfrZ2WUtHLO8QKH3Os9hjwJ8WaWbepnLPD3SHr2s&utm_medium=email

 7. Senioren in beweging met Sport & Welzijn

Sport & Welzijn LV heeft als missie om de inwoners van Leidschendam-Voorburg in beweging te krijgen door deelname aan een sport. Dat doet ze in opdracht van gemeente Leidschendam-Voorburg. Dit jaar richt Sport & Welzijn zich speciaal op de senioren (55+). Bewegen is goed voor uw gezondheid en als u dat in verenigingsverband doet komt u ook in contact met andere mensen. Twee vliegen in een klap dus. De komende tijd staat er elke maand een filmpje op de website van Sport & Welzijn waarin een inwoner van Leidschendam-Voorburg (55+) geïnterviewd wordt over zijn of haar deelname aan een sport. Het eerste filmpje is te zien via www.senw-lv.nl/vijfenvijftigplus-sporten. Cor Blankendaal (77 Jaar) vertelt waarom hij is gaan tafeltennissen. Alle filmpjes komen op www.toutube.com. De eerste staat er al: www.youtube.com/playlist?list=PLl8McNkwYbkFmZizLgbndBdJTufhelboV.Als u door dit bericht gelijk al enthousiast bent kom te gaan sporten kunt u via de volgende link een keuze maken uit de mogelijkheden;

www.senw-lv.nl/sport-en-cultuurkaart/sport/sportaanbod-proeflessen/zoek-op-leeftijd/ . Kies voor de knop 55+. Daar staan alle sportactiviteiten die geschikt zijn voor 55-plussers.

 8. Webinar: Wat als je kind je niet meer wil zien?

KBO-PCOB verzorgt op 7 juni om 10.30 uur een webinar met Vera van Brakel en Bram Bakker, voormalig psychiater (en auteur van Oud zeer) over ouderverlating. Wilt u een vraag voorleggen tijdens het webinar dan kunt u deze nu sturen naar communicatie@kbo-pcob.nl. Wilt u zich aanmelden voor dit webinar dan kunt u een mail met uw naam en e-mailadres sturen naar communicatie@kbo-pcob.nl.

 9. Verjaardagen

 Voorburg

              Dhr. A. Roskam                                          3 juni                  70 jaar

              Dhr. A.C. Sjoerdsma                                  9 juni                  97 jaar

              Mw. H.G.A. de Bruijn-Vrielink                10 juni               82 jaar

              Mw. N. Pronk-Velgersdijk                        26 juni               89 jaar

              Dhr. J. Carton                                              29 juni               81 jaar

Leidschendam

Mw. M.C. Hofland                                   1 juni                 83 jaar

Dhr. A.A. van der Giessen                    18 juni                81 jaar

Dhr. J.H. Post                                         20 juni               88 jaar

Den Haag

Mw. M. Toney                                          6 juni                 76 jaar

10. In Memoriam Paul van Vliet

Op 25 april jl. overleed Paul van Vliet op 87-jarige leeftijd. Hij was een van Nederlands meest bekende cabaretiers. Velen van u zijn waarschijnlijk naar één van zijn shows geweest. Sinds 1992 was hij ook actief als ambassadeur vor Unicef. Wij eren hem door plaatsing van zijn misschien wel bekendste lied.

Veilig achterop

Ik heb soms van die akelige dagen
Dat alles me te groot wordt en te veel
En wat ik aangehaald heb
Kan ik slecht verdragen
En alles wat ik nog moet doen
Grijpt me naar de keel.
Ik word al zenuwachtig wakker
Dat wordt alleen maar erger
Door dat driftige gejakker
Met een koffer vol verantwoordelijkheid
Waaraan ik me vertil
En honderdduizend dingen die ik eigenlijk niet wil
En ik moet nog zoveel doen
Ik moet nog zóveel doen
Kan ik nou vandaag niet weer eens even net als toen…

Veilig achterop
Bij vader op de fiets
Vader weet de weg
En ik weet nog van niets
Veilig achterop
Ik ben niet alleen
Vader weet de weg
Vader weet waarheen
Ik weet nog hoe het rook
Ik weet nog hoe het was
Met m’n armen om hem heen
M’n wang tegen z’n jas
Vader weet de weg
Ik weet nog van niets
Veilig achterop
Bij vader op de fiets.

En ik heb zo vaak een onbestemd verlangen

Een zeurderig gevoel van droevigheid

En dat verlangen dat kan dagen blijven hangen

En waar ik ga of lig of sta

Ik raak het niet meer kwijt,

Niks is leuk en is boeiend

Alles is vervelend en mateloos vermoeiend.

Een lusteloze levenloze wezenloze heer

Die treurig zit te kijken

Naar de wereld en het weer.

Ik moet nog zo veel doen

Ik moet nog zoveel doen!

Kan ik nou vandaag niet weer eens even net als toen

Veilig achterop
Bij vader op de fiets
Vader weet de weg
En ik weet nog van niets
Veilig achterop
Ik ben niet alleen
Vader weet de weg
Vader weet waarheen
Ik weet nog hoe het rook
Ik weet nog hoe het was
Met m’n armen om hem heen
M’n wang tegen z’n jas
Vader weet de weg
Ik weet nog van niets
Veilig achterop
Bij vader op de fiets.

 

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden