Nieuwsbrief mei/juni 2024

1 mei 2024 Hoorn

 

Van de voorzitter

April doet wat hij wil en is begonnen met lage temperaturen en veel regen. Hopelijk krijgen we toch mooi lenteweer. In de vorige nieuwsbrief heb ik het gehad over de Eerste en Tweede Kamer van ons Parlement. Daarin vertelde ik ook over het Deense Parlement dat uit 1 Kamer bestaat. Als wij ook 1 Kamer zouden hebben dan waren alle gasputten in Groningen nu gesloten. Maar wat gebeurde er: ondanks duidelijke afspraken met de Groningers en ondanks het besluit van de 2e Kamer om te sluiten, besloot de Eerste kamer op 2 april om eerst meer informatie over de leveringszekerheid af te wachten, voordat ze voor het wetsvoorstel kunnen stemmen waarbij de gaskraan in Groningen echt helemaal dicht gaat. Dit bleek grote onzin te zijn omdat naar aanleiding van de Parlementaire enquête inmiddels vaststaat dat levering van gas vanuit Groningen levensgevaarlijk is voor bewoners en dus niet meer kan. In Groningen werd het weer erg onrustig en was de vertrouwensthermometer weer onder nul gedaald. Voor wat betreft de leveringszekerheid zijn we al een tijdje afhankelijk van het buitenland.

Vanuit de politiek is op dit moment weinig nieuws te melden. Er zijn nog geen tekenen van een nieuw kabinet. Wel heeft u kunnen lezen dat premier Rutte steeds meer kans maakt op de stoel van Secretaris Generaal van de NAVO in Brussel. Mocht hij die functie krijgen dan komt hij daarmee recht tegenover Poetin te staan. Hij zal zeer waarschijnlijk ook te maken krijgen met een Trump die eigenlijk uit de NAVO wil stappen. Laten we hopen dat Rutte die functie naar behoren zal gaan vervullen, vooral nu Oekraïne het niet redt zoals het nu gaat. Hij heeft in Nederland niet zulke goede rapporten. De huidige Secretaris Generaal Stoltenberg wil zo snel mogelijk vastleggen dat de NAVO Oekraïne rechtstreeks gaat steunen. Hij wil niet bevestigen dat zijn nieuwste plan iets te maken heeft met een eventuele terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis. Maar hij wil een wapenfonds van 100 miljard euro zodat de NAVO minder afhankelijk is van Washington. Dat betekent dat de deelnemende landen dieper in de buidel moeten tasten. Dat is dan weer een tegenvaller voor het nieuwe kabinet.

Zondag 10 maart 2024 overleed zeer onverwacht ons bestuurslid Wim Oussoren. Het was een schok voor iedereen. Hij was altijd bezig, met het helpen van zijn vrouw Ria, meehelpen in de huishouding en met vrijwilligerswerk. Hij was ongeveer een jaar ons bestuurslid. Hij vond het leuk om dingen te organiseren zoals uitjes. Hij heeft ons uitje naar de Abdij te Egmond geregeld op 31 oktober 2023. Dat is een hele mooie dag geworden. Wim opende in de bus de dag met een leuk gedicht waar we allemaal om moesten lachen. Humor was dan ook belangrijk in zijn leven. Wij zijn toen na een rijke lunch ook nog toegesproken door Leo Fijen die allerlei raadgevingen voor senioren op ons losliet. Later werden we rondgeleid over de landgoederen van de Abdij en later door de Abdijkapel. Al met al was dat een geslaagde dag. Op zaterdag 16 maart 2024 hebben wij voor zover hij of zij kon afscheid van hem genomen in zijn geliefde kerk Het Octaaf. De kerk was overvol. Het koor Echo waar Wim lid van was zong prachtige passende liederen. Naast de dominee waren er nog 7 sprekers. Wij zullen hem missen en wellicht weerzien. Vanaf deze plaats wensen wij, namens de PCOB en onszelf, zijn vrouw Ria, zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, heel veel kracht en sterkte toe om zijn heengaan te kunnen dragen.

Een nieuw bestuurslid. Mw. Marjo Kuipers heeft zich aangemeld als algemeen bestuurslid. Zij heeft de laatste bestuursvergadering meegemaakt en is zeer enthousiast. Zij heeft veel bestuurlijke ervaring en wil die inzetten voor onze afdeling van de ANBO/PCOB te Hoorn. Wij hebben haar van harte welkom geheten en zijn blij met haar inzet.

De ledenmiddag van 20 maart 2024 begon met een lunch vanaf 12:30 uur. Toch zeker 30 leden deden daar aan mee. Zij waren na afloop positief. De lunch was in hoofdzaak bereid door Alko Schols. Zijn vrouw en ondergetekende hebben daaraan meegeholpen. Eigenlijk was de tijd te kort want daarna kwam de presentatie van Mw. Mia Wiercx over haar leven in de  Sahara. Zij vertelde dat zij daar gelukkig is vanwege het klimaat en de ruimte. Zij maakt zich wel zorgen over het lage grondwaterpeil en de daaruit voortvloeiende voedselschaarste voor mens en dier. Kamelen eten veel dadels en de oogsten daarvan worden steeds kleiner door droogte. Ik heb veel bewondering voor de leden die na afloop van de lunch alle gebruikte borden, glazen, pannen en bestek moesten afwassen. Daarvoor hulde. Alko Schols was tevreden over het gebodene en bood aan om ook eens, samen met zijn vrouw Ellen, een Indonesische maaltijd voor ons te bereiden. Natuurlijk is dat een leuk aanbod maar dan zal het op een andere middag dan de ledenmiddag moeten worden georganiseerd.

De ledenmiddag van 15 mei 2024. Die wordt gehouden in Het Octaaf. De kerk is open vanaf 13:30 uur. De aanvang van de middag is om 14:00 uur. Eerst wordt een presentatie verzorgd door een medewerker/archeoloog van de Archeologische Dienst van Hoorn over opgravingen en archeologische vondsten in Hoorn. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een beamer en een scherm. Daarna om ca. 15:15 uur worden hapjes enz. geserveerd in verband met de afsluiting van het voorseizoen.

De volgende ledenmiddag is op 18 september 2024. De kerk is open vanaf 13:30  uur en kort na de opening van de middag vindt een optreden plaats van de zanger Carlo Arends en pianist Jean Luc. (Duo a Men’s Passion). Zij staan bekend om hun muzikaliteit en het grote repertoire dat zij ten gehore kunnen brengen. Deze middag duurt tot ca 16:00 uur en wordt onderbroken voor een pauze. (45 minuten voor de pauze en 35 minuten na de pauze). Wij kunnen een aantal verzoek nummers bij hen opgeven voordat het optreden plaatsvindt. In verband met de hoge kosten van het optreden wordt een kleine tegemoetkoming op prijs gesteld. Het concert vindt plaats in de kerkzaal.

Zomeractiviteiten:

Voorlopig staat de Jeu de Boulesmiddag gepland op woensdag 17 juli 2024 bij de Bouledozers aan het Keern te Hoorn, voor de meeste leden welbekend. De aanvang is ca. 13:00 uur . In de kantine kunnen hapjes en frisdranken gekocht worden. Bij regen kunnen we gebruik maken van de binnenbanen.

Busreisje: De busreis naar de Abdij van Egmond, die door Wim Oussoren was georganiseerd, bleek een succes te zijn. Daarom durven wij het aan om weer een busreis te organiseren en ditmaal naar de vlindertuin Pantropica (voorheen de Orchideeën hoeve) in Luttelgeest. U kunt daarover van alles vinden op de website van Pantropica, zoals toiletten, rolstoelvriendelijk en restaurant. We kunnen nagaan wat het kost om daar naar toe te gaan inclusief een lunch. Dan komen we daarmee terug in de volgende nieuwsbrief.

Fietstocht: Vorig jaar is de fietstocht in september goed bevallen. Wij willen nagaan of we het dit jaar weer kunnen organiseren en wat voor mogelijkheden we hebben. Dan hopen we in de volgende nieuwsbrief met een voorstel te komen.

Iets heel anders is gepland op donderdag 3 oktober 2024 in Het Octaaf. Dat wordt een dagprogramma over “Moderne Devotie”, een middeleeuwse vernieuwingsbeweging, georganiseerd door de Vereniging Oud Hoorn, KBO Hoorn en PCOB Hoorn

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Samen luisteren naar een inspirerend verhaal. Samen in gesprek. Samen eten. Samen wandelen.

Gedurende de dag willen we kennismaken met de beweging uit de late middeleeuwen, de Moderne Devotie. Hoe kon dit ontstaan? Wat is de betekenis geweest van de Moderne Devotie. Hoe ontstond het in Hoorn. Welke waarde heeft het in deze tijd. We spitsen dit toe op het ouderenbeleid en met name naar wijk. We gaan in discussie met elkaar en met de beleidsmakers (gemeente, instellingen). Toewerken naar een initiatief in Hoorn om de gemeenschapszin te bevorderen. Kernwoorden zijn : empathie, betrokkenheid, samenwerking, vertrouwen. Het gaat om een andere manier van ouder worden. Wordt vervolgd.

Ik sluit af met een gedicht van Leo Heuvelman, www. Christelijkegedichten.com.

 

 

Verslag ledenmiddag op woensdag 20 maart ’24  in Het Octaaf

Gezamenlijke lunch.

Om 12:30 werd een lunch geserveerd aan een lange tafel in de achterzaal door de heer Schol en mevr. Hoogeboezem met soep en een soort slaatje en Turks brood voor ongeveer 30 leden die zich hadden op gegeven. De maaltijd werd aangeboden door de PCOB met een verzoek voor een vrijwillige bijdrage.

Lezing over mijn leven bij de Saharaoui nomaden in de Sahara.

Voorzitter Marieke opende de bijeenkomst om 14:00 uur met gebed en onder leiding van de heer Zandberg zongen we een canon met begeleiding van enkele muzikanten op diverse muziekinstrumenten.

Vervolgens kreeg mevr. Mia Wiercx – van Rhijn kunstenares en wereldreizigster het woord met een presentatie over haar leven met de Saharaoui nomaden in het uiterste zuiden en deels onherbergzame gebied van Marokko en in Mauritanië .

Ze was net terug uit de Sahara en vertelde dat er al 7 maand geen regen was gevallen. Het is er vreselijk droog!

Wonen in de woestijn.

Ze woont in een tent en trekt daar rond sinds 1995 met nomadenvriend Ahmed, eigenlijk een herder met kamelen en geiten om van en mee te leven. Ze hebben drie jonge kameeltjes in de kudde. De vrouwtjes kamelen en ook de geiten worden gemolken en geitenmelk wordt ook gekarnd.

De tent is gemaakt van geiten- en kamelen haar met lappen stof ertussen om samen met hun dieren te overleven. Ze weven zelf de lappen stof. Leven met een nomade in een tent is zwaar en moet je leren.

De kamelen moeten om de 2 dagen in het hete seizoen gedrenkt worden en in het koude seizoen om de 7 dagen.

Oudere mannen weiden de kamelen en de jonge mannen gaan met de geiten en schapen op stap. De kamelen verspreiden zich over grote gebieden en tegen de avond komen ze meestal weer richting de tent. Ondanks soms grote problemen om te overleven, maken ze ook plezier: zo maakten ze een nomaden “schapenknipfeest” mee, waar alle nomaden uit de omgeving komen meehelpen en samenwerken. En we zien o.a. hoe Mia en Ahmed zich amuseren met zelfgemaakte sleetjes in de zandduinen.

Schapen+wol wordt op een markt verkocht.

In de zomer loopt de temperatuur op tot 55 ° Celsius.

Dagelijks bestaan.

De nomaden staan ’s morgens op om 05:30 uur en gaan naar bed om 21:00 uur.

Bij bezoek wordt er een doek gespannen in de tent om de vrouwen van de mannen te scheiden. En na 3 dagen wordt verwacht dat het bezoek vertrekt.

Buiten is een stookplaats waar het eten gekookt wordt op open vuur . Ook hangt er vlees te drogen. Brood wordt gebakken in hete as.

Voor water moeten ze een put met soms een kraan vinden soms wel op 10 km afstand.

De put had een diepte van ongeveer 26 meter en nu met die droogte 70 meter en de spullen voor de was worden vervoerd op een ezel.

Soms is er geen put maar een bron en wordt er een emmer gebruikt, gemaakt van een autoband.

In diverse plaatsen zijn markten waar sinaasappels ,thee, henna en suiker te koop is.

Rond trekken.

Met de grote trek verplaatsen ze zich van warme gebieden naar iets koudere gebieden of om gekeerd om voldoende voedsel voor hun kamelen en geiten te vinden.

De tent wordt opgebroken en alles wordt op een kameel geladen. Vuil wat is achter gebleven wordt in de brand gestoken. Ze trekken langs de zandduinen in de woestijn en niet er overheen!!

De fauna in de Sahara.

De wilde dieren die rond zwerven in de woestijn zijn de jakhals, wilde hond, giftige spinnen o.a. de Sahara tarantula, slangen,  adders, stokstaartjes , woestijnmuis. Ook komen sprinkhanenplagen voor.

Een bijzonder dier is een zandvis, die speelt, zwemt in het zand.

Ondanks de droogte kan het ook bijzonder hard regenen!

Tot slot vermeld ik nog dat Mia diverse attributen mee bracht van de nomaden,

 voor de verkoop. De baten komen ten goede aan de nomaden.

En zo kwam een einde aan een interessante middag.

Eisse Bakker. 

 

Uitnodiging Ledenmiddag 15 mei 2024         

Archeologisch onderzoek in Hoorn / Christiaan Schrickx (archeoloog, gemeente Hoorn)

De laatste jaren vindt volop archeologisch onderzoek in Hoorn plaats. In de binnenstad zijn voorafgaand aan nieuwbouw aan de Westerdijk, de Nieuwendam en het Nieuwe Noord opgravingen verricht. Hierbij zijn onder meer luxe 17de-eeuwse voorwerpen van de familie Sonck teruggevonden, zoals drinkglazen en Italiaans aardewerk. Ook in voorbereiding op de geplande verbouw van het West-Fries Museum zijn de archeologen in en rond de museumgebouwen aan de slag gegaan. Afgelopen jaar zijn aan het Keern, vlak buiten de binnenstad, de resten van huizen uit de 13de eeuw teruggevonden. De vroegste geschiedenis van de stad wordt daardoor herschreven. Die locatie leverde een van de meest bijzondere archeologische vondsten van Hoorn op: een zegelstempel met daarop een koggeschip. In de lezing zullen al deze archeologische onderzoeken en vondsten aan de orde komen.

De middag begint om 14.00 uur. Het Octaaf is om 13.30 open.

Deze middag zal worden afgesloten met een hapje en een drankje

Weetjes

Op de website: ,www.pcob.nl,’ homepage, naar uw afdeling, Hoorn’ kunt u alle foto’s in kleur zien. Onze webmaster is Johan Agema)

In de hal van de kerk staat een boekenkast. Hieruit kunt u boeken lenen, maar ook boeken, die u niet meer wilt, achterlaten.

Mw. Ouwens kan uw oude zelfgemaakte kaarten goed gebruiken. U kunt ze meenemen naar de PCOB middag of haar bellen tel.: 0229 216901 (Geen kerstkaarten!)

We hebben 2 gastvrouwen n.l.: Mw. Alie Agema en Mw. Henny Overbeek.

 

Als u ondersteuning nodig hebt in de huishouding, kunt u dit aanvragen op de website

  1. Hoorn of telnr.: 0229 252200. Van maandag tot vrijdag tussen 9.00 en 17.00.uur.

Ook kunt u hier de regio taxi aanvragen, die gaat van deur tot deur.

Hebt u vragen of zorg nodig dan kunt u bellen naar het nummer 088 2068910 van de Omring.

Bij Buurtzorg kunt u ook terecht voor vragen en zorg. Dit is tel.nr.: 06 22331830.

 

Er bestaat ook een autodienst in Hoorn.

Die brengt u van deur tot deur waar u ook heen wilt.

U hoeft niet lang te wachten zoals soms bij de regio taxi.

Is iets duurder. Voor meer informatie telnr.: 088 0075136.

 

Het e-mailadres van de redactie van de nieuwsbrief is: losperrosbufos@ziggo.nl.

 

De doorstroommakelaar is een deskundig iemand, die advies kan geven als men kleiner wil gaan wonen.

Bij Intermaris is Nathalie Bank de doorstroommakelaar.

Bij de KBO Hoorn is Henk Beukema voor de bonden beschikbaar als ouderenadviseur.

 

Op de website van Alleszelf.nl vindt u o.a.de volgende onderwerpen:

Juiste verlichting voor meer veiligheid in huis

Hoe verbind ik mijn huis en tuin met elkaar

Een veilige badkamer voor ouderen creëren: zo doe je dat

Spellenmiddag

Waar:                  In Het Octaaf.

Wanneer:         De eerste maandagmiddag van de maand. Vanaf juni de derde maandag van de maand ook.

Tijd:                     14.00 uur tot 16.00 uur.

Kosten:              Geen.

Als u graag een spelletje speelt bent u van harte welkom. Gerrie, Thea en Rikkie

In Memoriam

10-11-1944 = 10-03-2024 Wim Oussoren

Wim was sinds een jaar lid van het bestuur van de PCOB afdeling Hoorn .Daarnaast was hij ook actief als vrijwilliger bij verschillende andere instanties.

De afscheidsdienst vond zaterdag 16 maart plaats in een overvolle kerkzaal van het Octaaf.

Ons medeleven gaat uit naar Ria en de kinderen en kleinkinderen en wensen hun Gods nabijheid toe in de verwerking van dit verdriet.

Woord ter bemoediging

2 Petrus 3:12

Maar wij vertrouwen op Gods belofte en zien uit naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde , waar gerechtigheid woont.

 

 

 

Contributie

Uw contributie voor 2024 bedraagt:

Voor een enkel leefverband                € 35,-

Voor een dubbel leefverband             € 55,-

Gaarne overmaken op rekeningnr.:

NL08 RABO 0162557167 t.n.v. J. Kuijper, penningmeester PCOB afdeling Hoorn.

E.v. opzeggingen vóór 1 november 2024

Even (glim)lachen

Het Bejaardenmoment

Wanneer je met spoed je huis verlaat
En je herinnert, iets te laat
Dat je de sleutels vergeten bent
Dan is dat een bejaardenmoment

Als je een date hebt met een date
Maar zij wordt supersnel witheet
Omdat je haar naam vergeten bent
Dan is dat een bejaardenmoment

Wanneer je, geestelijk bekneld
Maar weer eens met de helpdesk belt
Omdat je het wachtwoord vergeten bent
Dan is dat een bejaardenmoment

Wanneer je ’s nachts om half een
Tot stilstand komt op de A1
Omdat je het tanken vergeten bent
Dan is dat een bejaardenmoment

Wanneer je, na wat aarzeling
Een dame toeroept: “Lekker ding!”
Maar haar man blijkt dan politieagent
Dan is dat een bejaardenmoment

Maar als de buurman op moet staan
Om weer eens naar zijn werk te gaan
Terwijl jij nog in bed gelegen bent
Dan is dat ook een bejaardenmoment!

 

Agenda

15-05-2024    Lezing Dhr. Schricks over archeologisch Hoorn

17-07-2024    Jeu de Boules

18-09-2024    Optreden zanger Arends en pianist Jean Luc

03-10-2024    Moderne Devotie

16-10-2024     Presentatie over Wilde Ganzen door Viola van Dalfsen

                           en Emmy Jansen

20-11-2024      Conferencier Jos Thomasse met Zoete koek

18-12-2024      Kerstviering

Kattenbak schoonmaken

Meestal niet het meest geliefde klusje van een katteneigenaar maar het moet met grote regelmaat gebeuren. Onze koninklijke viervoetertjes zijn over het algemeen niet gecharmeerd van een kattenbak die niet lekker fris en schoon is. Om dit klusje voor katteneigenaren aangenamer en makkelijk te maken zijn er een aantal innovatieve kattenbakken op de markt verschenen.

Er zijn kattenbakken met een geïntegreerd zeefsysteem. Het handige van deze kattenbakken is dat de kat zelf al een deel van het schoonmaakwerk doet. U plaatst namelijk een klein deel van de kattenbakvulling onder de zeef en de rest er bovenop. Als de kat plast verdwijnt er al een deel via het rooster. Het andere deel van de urine wordt geabsorbeerd door de kattenbakvulling die op het rooster ligt. Deze kattenbakvulling valt uit elkaar en door het graven van de kat valt deze door het rooster. De onderbak van de kattenbak leegt u als deze bijna vol is. U moet alleen nog dagelijks de uitwerpselen verwijderen.

Voor wie nog een stapje verder wil gaan, bestaat er ook de zelfreinigende kattenbak. Deze is ontwikkeld om het leven en dat van de kat nog gemakkelijker te maken. Zodra de kat de kattenbak heeft gebruikt draait de trommel automatisch rond en wordt deze gereinigd. En wees niet bang voor de veiligheid van uw kat want als deze besluit terug te gaan naar de kattenbak, stopt deze automatisch met reinigen. De vervuilde kattenbakvulling valt tijdens het reinigen in een speciale opvangbak. Als u deze dan voorziet van een afvalzak dan hoeft u dit zakje alleen nog maar eens in de zoveel tijd weg te gooien.

Laatste kans aanvraag energietoeslag

De energietoeslag over 2023 kan nog tot 1 juni 2024 aangevraagd worden. Deze energietoeslag kon vanaf 1 november worden aangevraagd door mensen met een laag inkomen. Er zijn ondertussen veel mensen die deze toeslag hebben aangevraagd en ontvangen. Aanvragen kan via de website of haal het formulier op bij het stadhuis. 2023 is het laatste jaar dat de energietoeslag wordt gegeven, er kan geen aanvraag worden gedaan voor 2024.

 App Leessimpel

In brieven van instanties staan vaak moeilijke woorden en lange zinnen die niet altijd te begrijpen zijn. Via de app Leessimpel is het betrekkelijk eenvoudig om een foto van deze brief te maken en op een makkelijke manier wordt de tekst daarna weergegeven in de app.

Goed gevoed ouder worden

Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Om fysiek en mentaal gezond te blijven, is voedzaam en gevarieerd eten én voldoende bewegen belangrijk. Hoe herkent men ondervoeding? Wat is goede voeding? En hoe helpt men ouderen beter eten en meer bewegen?. Ondervoeding komt in Nederland vaker voor dan men denkt. Bij ouderen die zorg krijgen, is maar liefst 35 procent ondervoed. Bij zelfstandig thuiswonende ouderen is dit ruim 10 procent. Zij krijgen minder voedingsstoffen binnen dan nodig is. Ook als men ouder wordt is een goede voeding en beweging belangrijk. Zo behoudt men spierkracht en conditie. Merk u dat iemand minder ver kan lopen dan voorheen, of dat men meer moeite heeft met het uitvoeren van dagelijkse dingen? Het kan zomaar zijn dat er onvoldoende gezond gegeten wordt. Omdat er moeite is met eten, bijvoorbeeld. Dat kan leiden tot tekorten en uiteindelijk tot ondervoeding. Hoe herkent u ondervoeding? Onder andere door gewichtsverlies zonder dat dit de bedoeling is. Dit geldt ook bij overgewicht. Kleding die te wijd wordt of een horloge dat losser om de pols zit. Een slechte eetlust.

Wat is goede voeding? De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien welke voedingsmiddelen men dagelijks moet eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Ouderen vanaf 50 jaar wordt geadviseerd om dagelijks via een supplement vitamine D in te nemen.

Bewegen is belangrijk voor het behoud van spieren en het soepel houden van gewrichten. Ook mentaal heeft het een positief effect, vooral bij de meest inactieve mensen. Het advies van de Gezondheidsraad voor ouderen is als volgt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Doe minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten, inclusief balansoefeningen. Voorkom veel stilzitten. Kies daarnaast leuke activiteiten.

Lees meer: https://www.beteroud.nl/tips-tools/tips/goed-gevoed-ouder-worden?utm_medium=email

Aspergesalade met burrata

 Deze aspergesalade met burrata en citroen-dille dressing is een heerlijk fris lentegerecht vol van smaak. Met verse groene asperges, romige burrata en een overheerlijke citroen-dille dressing is het een perfect gerecht voor de lente!

Instructies:

Begin met het voorbereiden van de asperges: snijd de harde uiteinden van de asperges af en schil eventueel de onderste helft van de stengels als ze dik zijn. Snijd de asperges vervolgens in stukjes van ongeveer 2-3 centimeter.

Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de aspergestukjes toe en kook ze 3-4 minuten, tot ze net gaar zijn maar nog knapperig. Giet de asperges af en spoel ze af onder koud water om het kookproces te stoppen. Laat ze goed uitlekken.

Terwijl de asperges afkoelen, maakt u de citroen-dille dressing. Pers het sap van de citroen uit en meng het met een paar eetlepels olijfolie. Voeg de fijngehakte dille toe en breng op smaak met zout en peper. Roer goed door elkaar.

Verdeel de gemengde groene bladsla over een serveerschaal. Schik de afgekoelde aspergestukjes er bovenop. Scheur de burrata in stukken en leg deze boven op de asperges en sla. Besprenkel vervolgens de salade royaal met de citroen-dille dressing.

Breng de salade eventueel verder op smaak met wat extra zout en peper, indien nodig.

Serveer de aspergesalade direct en geniet van dit frisse lentegerecht.

U kunt dit recept ook aanpassen door andere lentegroenten toe te voegen, zoals groene erwten, radijsjes of avocado, afhankelijk van wat er beschikbaar is en wat u lekker vindt.

Ingrediënten:

1 bosje groene asperges

1 bol burrata kaas

1 handvol gemengde groene bladsla (bijv. rucola, veldsla, spinazie)

1 citroen

Verse dille, fijngehakt

Extra vierge olijfolie

Zout 

Info: Omring

“BRANDVEILIGHEID,SAMEN ONZE ZORG!!”

Verslag ledenmiddag 17-04-24

U leest het goed, er gaat veel mis in ons bestaan van alle dag. Ja het was weer ledenmiddag van onze PCOB. Een middag, om even een paar uur serieus te zijn. Maar eerst de opening door Marieke, 2e voorzitter, zij heet ons van harte welkom. Zo tussen 20 en 30 leden waren aanwezig. Er volgden enkele mededelingen, m.b.t. deze middag o.a. het betalen over de koffiegelden/tekorten, het reilen en zeilen in onze plaatselijke organisatie, zo konden we weer een bereid gevonden bestuurslid verwelkomen. Dit geeft weer perspectief, want er moet doorlopend bestuurd worden t.b.v. onze persoonlijke en maatschappelijke belangen. Wij zijn een gezelschap dat niet meer de werkende massa vertegenwoordigd. We moeten op onze tellen passen, anders worden we ondergesneeuwd en dat moeten we niet hebben.
Daar hoort een goede Belangenorganisatie bij, momenteel zeer tevreden afgerond in of in de naam van “ANBO/PCOB”, verreweg de nu grootste Ouderenbond van Nederland. Marieke sloot haar inleiding af met een toepasselijk en gevoelig gedicht van Nel Benschop: “Voor overal waar oorlog is” en gaf hierna het woord aan onze inleider Loe Rutte (geen familie van onze minister-president). Deze stelde zicht voor als ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis.

Hij vertelde veel energie te hebben en een Skala van informatie te hebben over voorzorgmaatregelen. Meneer Rutte besefte dat wij echt alles wel goed weten, maar dat we toch voortdurend op een vuurspuwende berg leven. Wat kan er veel misgaan in een mensen leven. Noem b.v. de voorkomende brandvoorvallen. Heeft u een brandmelder in uw woning? Zit die wel op de juiste plaats? Vindt er regelmatig controle plaats op de werking ervan! Denk aan b.v. bij het iedere keer inladen van uw wasdroger: is het rooster van de droger schoongemaakt!

Ook ter sprake kwam het hoofdstuk: “Oplichting”. Wat lezen we toch vaak van die stomme voorvallen en zeggen dan, dat mensen daar dan toch intrappen! Dat gebeurt mij niet! maar toch………..komt het steeds nog voor dat er mensen zijn die toch voor de bijl gaan. Er is geen bank of bankinstelling die u telefonisch benaderd voor bankzaken. Toon interesse en kijk op de site van: www.maakhetzeniettegemakkelijk.nl
We zijn wat op gevaren gewezen, welke je zo gemakkelijk kunnen overkomen. Achter op de tafel in achterzaal lagen allerlei voorlichtingsfolders om mee te nemen om alles nog eens grondig door te lezen. Hier werd gretig gebruik van gemaakt. Het was een zeer, zeer nuttige middag met als bijkomende activiteit, een soort bingospel. Bij goed opletten kon je leuke en praktische voorwerpen winnen. Dat maakte het nog aantrekkelijker.
De heer Rutte werd door Marieke bedankt en wenste ons allen verder wel thuis. Tot aan de volgende ledenmiddag op 15 mei, de laatste al weer van het seizoen.

(Sane de Boer)

Met de komst van de lente komt ook een frisse wind van verandering in de modewereld. Elk jaar brengt nieuwe trends en stijlen met zich mee, en 2024 is geen uitzondering. Van levendige kleuren tot duurzame mode: laten we eens kijken naar de trends van het modeseizoen van 2024.

  1. Terug naar de natuur

Dit jaar staat de lentemode in het teken van duurzaamheid en eco-bewustzijn. Natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, hennep en gerecyclede vezels zullen prominent aanwezig zijn in collecties. Ontwerpers zullen ook geïnspireerd worden door de natuur, met prints en texturen die doen denken aan bloemen, bladeren en landschappen.

  1. Levendige kleuren

Verwacht dit voorjaar een explosie van kleur in de modewereld. Levendige tinten zoals zonnegeel, koraalroze, kobaltblauw en grasgroen zullen de catwalks sieren. Deze uitbundige kleuren zullen zorgen voor een vrolijke en energieke uitstraling, perfect passend bij de start van het nieuwe seizoen.

  1. Retro Revival

De jaren ’70 en ’90 maken een grote come back in de lentemode van 2024. Denk aan wijde broekspijpen, bloemenprints, retro zonnebrillen en oversized blazers. Vintage geïnspireerde stukken zullen een moderne twist krijgen en een gevoel van nostalgie oproepen bij modeliefhebbers van alle leeftijden.

Met deze trends ben je helemaal klaar om stijlvol de lente van 2024 tegemoet te treden!

  1. Sportieve invloeden

Athleisure blijft een dominante kracht in de modewereld, maar met een nieuwe draai voor de lente van 2024. Denk aan technische stoffen, opvallende logo’s en sportieve silhouetten die worden gecombineerd met meer verfijnde en elegante elementen. Sportieve items zoals windjacks, sneakers en joggers zullen een chique en veelzijdige toevoeging zijn aan elke lentegarderobe.

  1. Accessoires

Accessoires zullen een grote rol spelen in de lentemode van 2024, met opvallende en gedurfde stukken die de aandacht trekken. Denk aan grote hoeden, statementoorbellen, chunky kettingen en oversized zonnebrillen. Accessoires zullen fungeren als blikvangers en persoonlijkheid toevoegen aan elke outfit.

Kortom: de lentemode van 2024 belooft een spannende mix te worden van kleur, comfort en duurzaamheid. Van levendige kleuren tot retro-invloeden en statement accessoires, er is voor elk wat wils in deze veelzijdige en inspirerende modetrends. Laat je inspireren en omarm deze trends om je lenteoutfits een frisse en trendy uitstraling te geven!

Info: Omring

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden