Ministerie van VWS en de Seniorencoalitie roepen op: Praat vandaag over morgen

21 mrt 2024 Landelijk

Om het gesprek over later te stimuleren, lanceert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’. Want door op tijd dat gesprek aan te gaan, kunt u straks de dingen doen die u belangrijk vindt. ANBO-PCOB doet mee via de Seniorencoalitie met Krachtig ouder worden.

Wat vindt u belangrijk voor later?’ 1 op de 2 mensen tussen de 60 en 75 jaar praat over de toekomst, blijkt uit nieuw onderzoek. Om het gesprek over later te stimuleren, lanceert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’. Want door op tijd dat gesprek aan te gaan, kunt u straks de dingen doen die u belangrijk vindt. De campagne roept dan ook op: praat over hoe u fit wilt blijven, hoe u wilt wonen en wat u voor elkaar kunt doen als er zorg nodig is.

Minister Helder valt zelf in de doelgroep

Conny Helder (minister van VWS): “Als 65-jarige behoor ik zelf tot de doelgroep. Ik ben dan ook bewust bezig met hoe ik mijn zelfstandigheid zo lang mogelijk kan behouden. Door actief te blijven, zowel fysiek als mentaal. Door na te denken over hoe ik later wil wonen. En door het gesprek te voeren met mijn gezin en vrienden over wat wij in de toekomst voor elkaar kunnen betekenen.”

Praten over de toekomst is belangrijk

Net zoals men vroeger sprak over de schoolkeuze, de voorbereiding op de eerste baan of een nieuwe woning, zou het net zo normaal moeten zijn om het gesprek te voeren over de toekomst. De campagne ‘Praat vandaag over morgen’ is de komende maanden te zien op televisie, in dagbladen, magazines, op wachtkamerschermen en via sociale media. In de campagne staan waargebeurde verhalen en ervaringen centraal. De thema’s van de campagne zijn omzien naar elkaar, prettig wonen en gezond & fit blijven.

De Seniorencoalitie doet ook mee

Naast de landelijke campagne organiseren de Seniorencoalitie, het Senioren Netwerk Nederland, Ouder Worden 2040 en ActiZ activiteiten en bijeenkomsten om zoveel mogelijk mensen een gesprek over hun toekomst te laten voeren. De Seniorencoalitie (samenwerking van ANBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM en SOMNL) organiseert een reeks aan lokale en regionale gesprekken voor 60-plussers onder de titel ‘Krachtig ouder worden: praat vandaag over morgen’. Dit jaar zijn regionale bijeenkomsten gepland in de omgeving van Zwolle, Utrecht, Amsterdam, Groningen en Rotterdam. In 2025 en 2026 zullen de gesprekken in de rest van het land plaatsvinden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.deseniorencoalitie.nl

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden