Middagreis Openluchtmuseum Warffum 17 mei 2022 #2

19 mei 2022 Leeuwarden

PCOB middagreisreis naar Openluchtmuseum Warffum 
verslag van Jeanet Dijkema

Vanaf 12:00 uur is het instaptijd bij ‘de Hofwijck’.  Het is prachtig voorjaarsweer, haast zomers en de 41 deelnemers staan in Bilgaard, Westeinde en Huizum klaar voor een ontspannen ‘dagje uit’ na twee jaar coronatijd.  Ook drie leden van KBO-Leeuwarden zijn van de partij. Heel fijn. Wij waren jarenlang gewend aan chauffeuse Tineke van Brinkmans Reizen, maar nu zij is gestopt hebben wij ons toevertrouwd aan chauffeur Frans van Birwa Tours.

Openluchtmuseum Het Hoogeland Warffum

 (De naam Birwa is een samenvoeging van de plaatsen van oprichting: Birdaard en Wanswerd). Frans is een uitstekende chauffeur die ons in de comfortabele bus op weg naar Warffum laat genieten van het mooie lentegroen, bloeiend speenkruid in de bermen en boterbloemen in de wei. Onderwijl klinkt er zachte jaren 70 muziek, wat door veel mensen op prijs wordt gesteld.
De sfeer is prima, er wordt flink gekwebbeld onderling, want velen hebben elkaar tijdenlang niet gezien en gesproken.

Omstreeks 14:45 uur arriveren we bij het Openluchtmuseum Warffum, waar we in het historische pand van de vroegere bewaarschool worden getrakteerd op koffie/thee en lekker cakegebak, terwijl een oud-onderwijzer ons op strenge toon toespreekt (je zou er bang van worden) en uitleg geeft over wat er zoal te bezichtigen is. Warffum was van oudsher een eenvoudig dorp waar in W.O.II alle Joden zijn gedeporteerd naar vernietigingskampen. Niemand is teruggekeerd.

Daarna is er gelegenheid om al wandelend door de prachtig onderhouden tuin de historie van dit Groningse dorpje te beleven in en rond de oude woningen van schilders, timmerlui, schooltje, enz. Het witte TBC-huisje (zie foto) roept herinneringen op aan deze indertijd veel voorkomende ziekte. We worden hier weer even bepaald bij de eenvoud uit vervlogen jaren. De mensen van toen hebben zich kunnen redden en ze zijn wellicht best tevreden geweest, maar de deelnemers van ons gezelschap zeggen unaniem:
‘We zouden niet graag terug willen naar toen. Wat hebben we het nu toch veel gemakkelijker met allerlei voorzieningen.’

Vervolgens rijden we in de bus via Groningen naar restaurant ‘In de Klaver’ in Niebert, waar twee lange rijen tafels gedekt staan voor een heerlijk diner. Vanaf 18:00 uur genieten we van lekkere groentesoep met balletjes, schnitzel met gebakken aardappeltjes, aardappelcroquetjes, rauwkost en gekookte groente met een peertje erbij. Het smaakt allemaal prima en als afsluiting is er een coupe ijs met fruit. Wat wil je nog meer?  Voldaan vertrekken we daarna naar Leeuwarden.

In de bus leest Jeanet Dijkema een verhaal van Aukje Jager voor dat aangeeft dat de senioren van vóór 1940 ‘overlevers’ zijn door alles wat er na die tijd is uitgevonden en veranderd. En mevrouw Dijkmeijer sluit af met een kort passend gedicht/dankgebed.

We kunnen terugzien op een gezellige, geslaagde middagreis, met dank aan onze reiscommissie en vooral met dank aan chauffeur Frans en reisleider Thom Hofman.

Foto’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden