Lobby succesvol bij vaccinaties voor senioren

16 jul 2019 Landelijk

Senioren worden beter beschermd tegen ziekten. Tegen pneumokokken worden vanaf 2020 vaccinaties aangeboden. Ook adviseert de Gezondheidsraad nu om ouderen tegen gordelroos te vaccineren. Directeur Manon Vanderkaa: “In de afgelopen maanden heeft KBO-PCOB sterk gelobbyd voor het vaccineren van 60-plussers. Met resultaat!”

Pneumokokken veroorzaken veel ellende. Jaarlijks belanden tussen de 2600 en 5600 ouderen in het ziekenhuis met een longontsteking door pneumokokken. Ongeveer 1800 senioren worden getroffen door de pneumokokkenziekte, gerelateerd aan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB is daarom blij met de nieuwe vaccinatiemogelijkheid: “Het heeft even geduurd. De Gezondheidsraad adviseerde in 2018 al positief, maar de aanhouder wint. We denken graag actief mee over de voorlichting over vaccineren tegen pneumokken.” Na overleg met de huisartsen wordt vanaf 2020 gestart met de campagne. De vaccinatie vindt jaarlijks in dezelfde periode plaats als de griepprik. In aanmerking komen alle 60-, 65-, 70- en 75-jarigen.

Gordelroos

Tot blijdschap van KBO-PCOB adviseert de Gezondheidsraad nu ook positief over het vaccineren van ouderen tegen gordelroos. Manon Vanderkaa: “’Bij ouderen kan gordelroos heel langdurige pijnklachten veroorzaken. Het geeft een soort zenuwpijn, waar gewone pijnstillers nauwelijks tegen helpen, ook morfine niet. Vandaar dat het van belang is om gordelroos te voorkomen. KBO-PCOB dringt daarom aan op vaccinatie.”

In 2016 adviseerde de Gezondheidsraad nog negatief, vanwege de beperkte bescherming door het destijds enige beschikbare vaccin. Inmiddels is er een nieuw vaccin op de markt. Manon Vanderkaa: “Met dit advies hopen we dat staatssecretaris Paul Blokhuis, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, snel actie zal ondernemen. Alle senioren verdienen de mogelijkheid om tegen ernstige ziekten beschermd te worden. Deze betere bescherming voorkomt uiteindelijk ook veel ellendige situaties en vermindert kosten.”

Staatssecretaris Blokhuis, die gaat over het Rijksvaccinatieprogramma, gaat zich beraden op het advies van de Gezondheidsraad en zal de Tweede Kamer binnen drie maanden informeren over zijn reactie. KBO-PCOB doet een sterk beroep op de staatssecretaris om het advies over te nemen en ook deze vaccinatie aan te bieden aan ouderen.

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden