Ledenmiddag 17 februari 2020 – De natuur als inspiratie voor techniek, kunst en cultuur – Dr. Eric Mulder

12 feb 2020 Ede Lunteren

De natuur als inspiratie voor kunst, cultuur en techniek.

Wat hebben griffioenen, cyclopen, eenhoorns, hangbruggen, winkelgebouwen en gevarenlinten met elkaar gemeen? Op de één of andere manier zijn al deze uitingen van kunst, cultuur en techniek gebaseerd op voorbeelden uit de natuur. Zelfs de genoemde fabelwezens blijken niet geheel op fantasie te berusten. Wanneer natuur de techniek of de architectuur inspireert, spreken we van biomimicry. De natuur heeft vaak al oplossingen bedacht, waar wij nog achter moeten komen. Een concreet voorbeeld is een natuurlijke koeling van een gebouw, waarbij de ontwerpers zich hebben laten inspireren door een termietenheuvel. Op dit voorbeeld, en op andere, gaat dr. Eric Mulder nader in tijdens zijn voordracht op 17 februari 2020 voor de PCOB.

Biografie Eric Mulder

Dr. Eric W.A. Mulder (1956) groeide op in Almelo. Reeds als kind was hij geboeid door dieren en fossielen. Daarom koos hij voor een studie biologie (zoölogie), met bijvak paleontologie, aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. In 1981 studeerde hij cum laude af. Sinds 1983 is hij als conservator verbonden aan Museum Natura Docet Wonderryck Twente te Denekamp. In 2003 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op het onderwerp “fossiele reptielen uit de mariene krijtsedimenten van Zuid-Limburg”. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot honorair conservator van het Natuurhistorisch Museum te Maastricht. Hij is als zodanig nog steeds betrokken bij het onderzoek aan genoemde reptielen.

Eric is ook gastdocent aan de University of Twente te Enschede en treedt regelmatig op als gastspreker voor divers publiek. Eric is gehuwd en woont in Oldenzaal.

Zie ook www.wonderryck.nl

 

Plaats en tijd ledenmiddag

De ledenmiddag begintom 14.30 uur en duurt tot uiterlijk 16.45 uur. Plaats is Ons Huis’, Hovystraat 2, Ede. Vanaf 14.00 uur staan koffie en thee klaar. Als u niet zelf kunt zorgen voor vervoer neem dan contact op met de heer H. Laanstra, tel. 0318 – 65 27 72.

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden