Koopkracht daalt opnieuw: KBO-PCOB roept op tot maatregelen

12 sep 2019 Landelijk

De koopkracht van gepensioneerden is in 2018 opnieuw gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “Dit komt helaas niet als een verrassing”, zegt directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB. “Onze leden merken al jaren dat ze inleveren en deze cijfers onderschrijven dat. Het geeft wel eens te meer aan dat ingrijpen écht noodzakelijk is.”

Aandacht media

De koopkrachtdaling is al langer gaande. Dit onderstreepten we dan ook in de media: in De Telegraaf van 12 september en in meerdere uitzendingen op radio 1. De journalistiek concludeerde, terecht, dat Prinsjesdag dit jaar zal draaien om de koopkrachtcompensatie voor ouderen.

Om welke cijfers draait het vandaag? Het CBS concludeert dat door hoofdzakelijk negatieve koopkrachtontwikkelingen in recente jaren vrijwel alle gepensioneerden sinds 2008 hebben ingeleverd. Gepensioneerden met een wat hoger aanvullend pensioen leverden in doorsnee zelfs ruim 12 procent in. Manon Vanderkaa: “Senioren ondervinden de gevolgen daarvan dagelijks. Uit ons eigen koopkrachtonderzoek weten we dat een deel van hen financieel echt kwetsbaar is. Zij mijden zorg, activiteiten, uitjes, sport en verjaardagen vanwege de kosten. Anderen zien armoede onder ouderen toenemen.”

Pensioenen

Belangrijkste reden voor de forse koopkrachtdaling van de afgelopen jaren is, zo geeft ook het CBS aan, het niet-indexeren van de pensioenen. Manon Vanderkaa: “Het CBS zegt dat dat komt omdat de rendementen van de pensioenfondsen onder druk staat, maar die zijn juist goed. Het is vooral de extreem lage (reken)rente die hen de das omdoet”. Overigens spelen ook de gestegen kosten voor zorg en wonen een negatieve rol. Denk aan de kosten voor langdurige zorg, die KBO-PCOB en andere organisaties recent lieten onderzoeken.

Kind van de rekening

Niet voor niets roept KBO-PCOB,  op tot maatregelen die de koopkracht van senioren verbeteren. Manon Vanderkaa: “Doe wat aan de rekenrente bijvoorbeeld. Dan kunnen pensioenfondsen hopelijk weer eens aan indexeren denken, in plaats van aan korten. En pak de torenhoge zorgkosten aan. Ook in de fiscale sfeer zijn er veel mogelijkheden om te voorkomen dat senioren kind van de rekening blijven. Wij roepen het kabinet nogmaals op om op Prinsjesdag met concrete maatregelen te komen”.

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden