Koolmees: meeste pensioenkortingen gaan niet door

19 nov 2019 Landelijk

In 2020 hoeven de meeste pensioenfondsen niet te korten. Dat liet minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer weten. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “Goed dat de minister nu ingrijpt. Maar we zijn er nog niet”.

Door de maatregel van Koolmees hoeven pensioenfondsen pas te korten als de dekkingsgraad onder de 90 procent zakt. Op dit moment ligt de dekkingsgraad van de grootste pensioenfondsen boven die grens. Dat betekent dat de fondsen ABP, PFZW, PME en PMT volgend jaar niet hoeven te korten. Datzelfde geldt voor de meeste andere fondsen.

Alles op alles voor een beter pensioen

KBO-PCOB heeft zich in de afgelopen maanden, samen met vakcentrales en seniorenorganisaties, alles op alles gezet om kortingen en premieverhogingen in 2020 niet door te laten gaan. Manon Vanderkaa: “Dat zou funest zijn voor het vertrouwen in het pensioenstelsel en in het pensioenakkoord dat we nu aan het uitwerken zijn”.

Einde niet-indexatie nodig

Tegelijkertijd is er nog veel werk aan de winkel om uiteindelijk tot een koopkrachtig pensioen – het doel uit het pensioenakkoord – te komen. Manon Vanderkaa: “Er is tien jaar niet geïndexeerd. Daar voelen gepensioneerden – en werkenden later – dagelijks in hun portemonnee, en daar moet snel verandering in komen”.

Kom in Actie voor uw Pensioen – handtekeningen zijn aan minister Koolmees aangeboden

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden