Kom met uitleg waarom 60+ wel AstraZeneca mag blijven krijgen

14 apr 2021 Landelijk

 

We hebben nogmaals om een nadere uitleg gevraagd waarom 60-plussers voorlopig wel het AstraZeneca-vaccin mogen blijven krijgen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten om Nederlanders onder de 60 jaar niet in te enten met AstraZeneca. Demissionair minister De Jonge neemt hiermee het spoedadvies van de Gezondheidsraad over. Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB: “Net als vorige week, toen ook werd besloten om het middel wél aan 60-plussers te geven, is het ook nu belangrijk om er uitleg bij te krijgen. Die hebben we toen niet gekregen.”

Wel kwamen er bij KBO-PCOB tal van mails en telefoontjes binnen van ouderen die een goed onderbouwd advies verlangen. Sturkenboom: “De twijfel en angst slaat in alle opzichten toe. Ik vertrouw erop dat het ministerie echt goede redenen heeft en wil en kan onderbouwen waarom het middel wel aan de groep 60-plus kan worden blijven gegeven. Ook afgelopen week bleven de reacties van (andere) deskundigen wisselend. Op deze wijze verdwijnt het vertrouwen in het middel in het geheel.”

Vorige week meldde Bijwerkingencentrum Lareb dat er in Nederland, na het zetten van zo’n 400-duizend AstraZeneca-vaccins, een vijftal meldingen zijn binnengekomen van vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Zij ontwikkelden trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Een van hen is overleden. Sturkenboom: “AstraZeneca mag aan 60-plussers worden gegeven. De minister noemt het goed nieuws dat deze mensen, waarvan al een klein deel een eerste prik met dit middel heeft gekregen, nu een tweede prik kan krijgen. Maar ook deze groep heeft recht op goede (wetenschappelijk onderbouwde) uitleg en uitgebreidere communicatie dan nu het geval is. Vaccineren gaat zeker bijdragen aan de oplossing van het coronaprobleem, maar dan moet die oplossing wel op een zuivere manier aan de man gebracht worden.”

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden