Klaas Knot heeft ongelijk: pensioenen moeten omhoog

23 sep 2019 Landelijk

In De Telegraaf pleit Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, voor pensioenkorting. Hij stelt dat het goed is om de ‘pensioenpijn’ snel te nemen. Manon Vanderkaa bestrijdt dit: “Een slechte maatregel, die zelfs schadelijk is.”

“Het is de wereld op zijn kop om nu te pleiten voor korting”, vindt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Dit in reactie op het interview dat Klaas Knot geeft aan De Telegraaf, vlak voordat de Tweede Kamer met hem in gesprek gaat over pensioenen en het rentebeleid.

Koopkrachtkloof

Al tien jaar lang worden de meeste pensioenen niet geïndexeerd. Senioren voelen dit hard in hun portemonnee. Zeker in combinatie met de toegenomen lasten voor wonen, zorg en de dagelijkse boodschappen. De koopkracht van gepensioneerden raakt steeds verder achter bij die van werkenden. Prinsjesdag had ook weinig goed nieuws in petto om die koopkrachtkloof te dichten.”

Indexatie is logische compensatie

Nu de economie aantrekt en er een pensioenakkoord is gesloten, wil KBO-PCOB juist dat de strenge rekenregels worden losgelaten en dat er eindelijk weer zicht komt op indexatie.

“We vinden het onrechtvaardig dat pensioenfondsen zich armer moeten rekenen dan ze daadwerkelijk zijn. Indexatie zien we als een logische compensatie voor de pijn die gepensioneerden de afgelopen jaren al leden.”

KBO-PCOB wil een prudente rekenrente die aansluit bij de rendementen die de fondsen maken. Een verhoging van 2,5% is heel reëel, volgens diverse hoogleraren.

Lees ook ons recente opinieartikel in het AD van 6 september 2019

Geen tijd te verliezen

“Die rekenrente is zo laag omdat deze gekoppeld is aan de (risicovrije) marktrente, en die is vooral door toedoen van de Europese Centrale Bank gemanipuleerd en lager dan ooit. Ondertussen zegt de rekenrente allang niets meer over de rendementen van de fondsen en hun vermogenspositie, want beide zijn goed. Het totale pensioenvermogen verdubbelde in de afgelopen jaren van €700 miljard naar meer dan €1.450 miljard.”

Vasthouden aan de lagere risicovrije rekenrente in tijden van hoge beleggingsrendementen en gebrek aan een gegarandeerd pensioen, is niet alleen zinloos maar zelfs schadelijk.

Manon Vanderkaa: “Als we, nu en in de toekomst, een koopkrachtig pensioen willen voor jong en oud, dan hebben we geen tijd te verliezen!”

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden