KBO-PCOB wil herstelplan-plus voor publieke sector

17 feb 2023 Landelijk

Seniorenorganisatie KBO-PCOB is het met de FNV eens dat er een herstelplan voor de publieke sector moet komen. Dit zegt KBO-PCOB directeur Ingrid Rep in een eerste reactie op het SER-advies ‘Waardevol werk: publieke dienstverlening onder druk’. Er is zelfs méér nodig: een herstelplan-plus moet cruciale sectoren zoals de zorg op gang houden en senioren helpen om het beste uit zichzelf te blijven halen.

De afgelopen tijd wordt steeds meer zichtbaar dat Nederland vastloopt. Soms gebeurt dat letterlijk, zoals vorig jaar op Schiphol. Dramatischer nog is het als de zorg steeds verder vastloopt door personeelstekorten en te complexe manieren van organiseren. Met de ingetreden en steeds meer voortschrijdende vergrijzing is het dan ook niet 5 voor 12, maar als 5 over 12.

Een herstelplan voor de publieke sector is hard nodig, maar “het gaat wat mij betreft niet alleen om herstel van wat er was of had moeten zijn, maar ook om nieuwe manieren om senioren te ondersteunen en de ruimte en middelen te geven om hun ervaring en competenties te kunnen blijven benutten.”, aldus Ingrid Rep. KBO-PCOB denkt voor zo’n ‘herstelplan-plus’ voor de publieke sector onder andere aan seniorenvriendelijke e-health en beschikbaarheid van betere combinaties van wonen en zorg. Daarnaast wil de seniorenorganisatie meer inspanningen (in overleg met oudere werknemers en zzp’ers) die ervoor zorgen dat ook 50-plussers de kans krijgen en benutten om zich te blijven scholen en ontwikkelen.

De SER doet aanbevelingen in het advies Waardevol werk: publieke dienstverlening onder druk.

 

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden