KBO-PCOB werkt mee aan onderzoek Palzon

14 apr 2020 Landelijk

De wereld staat op zijn kop door de coronacrisis. Alle aandacht is terecht gericht op het bestrijden van het virus. Veel mensen die het virus oplopen genezen gelukkig, maar er overlijden helaas ook  mensen, met name veel (kwetsbare) ouderen.  Afscheid nemen van dierbaren is in de huidige situatie heel moeilijk en soms niet mogelijk. Niet alleen als iemand overlijdt door het coronavirus, maar ook als mensen overlijden door andere aandoeningen. Veel mensen overlijden in deze tijd zonder dat de naasten en anderen goed afscheid kunnen nemen.  Wat doet dat met hen? Hoe ervaren zij dit en wat gaat dat betekenen voor hun verwerkingsproces en verdere leven?

KBO-PCOB werkt mee aan het onderzoek van Palzon (Stichting Palliatieve Zorg Onderzoek Nederland). Door dit onderzoek wil Palzon inzicht krijgen in wat dit voor nabestaanden betekent. Zij willen via dit onderzoek vast leggen wat er gebeurt om daaruit te leren voor de toekomst. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “Wij vinden waardig sterven van groot belang en daar hoort bij dat je op een zo goed mogelijke manier afscheid kunt nemen van elkaar en van het leven. Helaas  zijn er nu veel ouderen waarbij dit niet lukt, door het coronavirus.  Daarom vinden wij dit een belangrijk onderzoek en hopen dat u uw ervaringen, als u die heeft op dit gebied, wilt delen via dit onderzoek.

Onderzoek Palzon

Palzon onderzoekt de ervaringen van naasten en zorgverleners van mensen die tijdens de Coronacrisis overlijden. Wilt u hen in deze moeilijke tijd helpen door een vragenlijst in te vullen? Dat kan door het invullen van een vragenlijst. Als u hier in deze moeilijke periode tijd voor vrij kunt maken, dan heel graag. Zij  horen ook graag van u, als u een naaste bent verloren aan een andere ziekte dan het coronavirus. Het invullen van de vragenlijst kost u ongeveer 15 minuten.  Het onderzoek is in principe anoniem, maar als u dat wilt, kunt u de resultaten van het onderzoek  ontvangen.

Bent u een naaste van iemand die overleden is?  Voor de vragenlijst naasten van het onderzoek klikt u hier

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.
KBO-PCOB en Palzon wensen u veel sterkte voor de komende tijd.

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden