KBO-PCOB deelt woonwensen senioren met Tweede Kamer

6 feb 2020 Landelijk

De Tweede Kamer sprak op 6 februari over ouderenzorg. Een belangrijk onderwerp tijdens dit overleg was de Actielijn Wonen en Zorg binnen het programma Langer Thuis. KBO-PCOB heeft recent een onderzoek gehouden over woonwensen van senioren en gaf op basis van dit onderzoek enkele zaken aan de Tweede Kamer mee.

Enkele opvallende zaken uit het onderzoek dat KBO-PCOB hield:

  • De meeste senioren wonen in een huis dat nog niet geschikt is voor de oude dag. Verhuizen is daarom een plan van één op de zes senioren. Opvallend is verder dat senioren graag in een woonvorm zouden wonen die er nog weinig is, namelijk een wooneenheid met zorg of samenwonen met gelijkgestemden.
  • Maar vier van de tien woningen van senioren zijn in meer of mindere mate aangepast voor zorg. Een op de vijf senioren geeft zijn eigen woning zelfs een vijf als het gaat om geschiktheid voor de toekomst. De meeste problemen die genoemd worden zijn trappen, geen steunen en beugels in de badkamer en geen slaapkamer op de begane grond.

Bewustwording en verhuisbereidheid

Enkele aanbevelingen die KBO-PCOB aan de Tweede Kamer heeft gedaan:

  • Creëer een grotere bewustwording onder senioren over de geschiktheid van de woning voor als zij bijvoorbeeld zorg (nodig) hebben.
  • Stimuleer de verhuisbereidheid van senioren, bijvoorbeeld met behulp van wooncoaches die de lokale regels kennen en ondersteuning bieden.
  • Vergroot de bouwopgave die lokaal vormt krijgt en waarin de wensen, veelal maatwerk, van senioren zichtbaar zijn.

Een ander belangrijk punt is de toegankelijkheid van kleine woonzorgvormen, met name voor mensen met lagere en middeninkomens. KBO-PCOB is blij dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken deze zorgen deelt, maar de vraag is wel of de huidige stimuleringsregeling voldoende woningen voor deze doelgroep oplevert.

Lees de brief van KBO-PCOB voor het Kamerdebat

Lees meer over het onderzoek naar de woonwensen van senioren in ons online dossier

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden