Jongeren helpen ouderen met alternatieve invulling kerst

8 dec 2020 Landelijk

Vandaag presenteerde een panel van acht jongerenambassadeurs hun advies aan KBO-PCOB over een alternatieve kerst voor ouderen. De periode van kerst kan voor sommige ouderen een lastige en eenzame periode worden, zeker nu in tijden van corona. Daarom hebben de jongerenambassadeurs de afgelopen vijf weken hard gewerkt aan een advies over de vraag: hoe kunnen we de feestdagen en wintermaanden aangenamer maken voor ouderen? Vandaag presenteren zij hun ideeën, zoals de activiteitenbingo, aan KBO-PCOB directeur Marcel Sturkenboom.

Alternatieve feestdagen voor jong & oud
December is, met Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw, een maand waarin samen zijn met familie en vrienden centraal staat. Door de coronamaatregelen moeten veel mensen echter op zoek naar alternatieven om de decembermaand door te komen, zo ook ouderen. “Een eenzame kerst ligt op de loer voor veel ouderen,” stelt Sturkenboom. Hij is dan ook blij met het advies van de jongerenambassadeurs: “Het is mooi om te zien dat jongeren en ouderen naar elkaar om kijken in deze tijd. Met de creatieve ideeën en activiteiten van jongeren kunnen we aan ouderen tips bieden de kerstdagen op een zingevende manier door te brengen mét sociaal contact en gezelligheid.”

Voor ieder wat wils: van bingokaarten tot wandelactiviteiten
Na weken hard werken en brainstormen concludeerden de jongeren al snel dat de seniorendoelgroep erg breed is en de behoeftes divers zijn. Qua woning, digitale middelen en mobiliteit verschilt de groep enorm. De jongerenambassadeurs vonden het belangrijk om hier rekening mee te houden en voor iedereen de mogelijkheid te bieden om deel te nemen. Uit de wekelijkse sessies kwam een lange lijst aan activiteiten die het panel gebundeld heeft tot vier activiteiten rond wandelen, versieren, spelletjes en knutselen én de activiteitenbingo. Met grote en kleine activiteiten voor elke dag hopen de jongeren alle ouderen uit te nodigen om deel te nemen en zo een mooie invulling te geven aan hun kerstperiode.

Het complete advies leest u hier.En misschien kunt u er zelf ook wel mee aan de slag!

Ook is er een podcast opgenomen over dit advies, het traject en het belang ervan. De podcast kunt u hier luisteren via Spotify.

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden