Joke Eikenaar – Wagemans: auteur en illustrator

30 mrt 2022 Wezep

Joke Eikenaar-Wagemans is auteur en illustrator van voornamelijk jeugdboeken. Haar auteurscarrière begon met prentenboeken maar inmiddels schrijft ze voor alle leeftijden.
Op 20 april zal Joke een lezing geven over haar werk waarbij ze ook originele illustraties zal laten zien en vertelt over het proces, maar de lezing zal vooral gaan over haar laatste boek “Het Zoete Water”.

Tijdens de research voor haar historische jeugdroman “De Vloek van Voorst”, die zich rond 1360 afspeelt rondom Zwolle, stuitte ze op een interessant verhaal. Enkele nonnen uit het Zwartewaterklooster bij Hasselt bleken begin 15e eeuw niet tevreden met de regels in hun klooster en vroegen toestemming om een nieuw, strenger klooster te bouwen. Dat klooster, ‘Het Klare Water’, stampten deze nonnen eigenhandig uit de grond aan de Gelderse kant van de IJssel, ten noorden van het huidige Hattemerbroek. De nonnen bleken sterk, eigenwijs, gedisciplineerd en soms harteloos. Ze leefden in een bijzondere, onvoorstelbare wereld, in een zelfvoorzienend klooster, waar vernedering en lijfstraffen werden gebracht als liefde. Deze ingrediënten vormden de basis voor het verhaal over twee Hasseltse zusjes, Lot en Janne, waarvan de oudste gedwongen het klooster in gaat en de jongste alles doet om contact met haar te houden.
Joke dook in de materie van het kloosterleven van rond 1400, het middelpunt van de Moderne Devotie, en verbaasde zich over de verhalen en feiten die ze tijdens haar onderzoek vond. Veel van wat ze ontdekte, werd verwerkt in de roman over de genoemde zusjes “Het Zoete Water”. Het is een zogeheten YA (Young Adult) boek, waarmee bedoeld wordt dat het boek geschikt is voor lezers van 15 tot 100.

Behalve over het kille nonnenbestaan en de regels en gebruiken in de kloosters van de 15e eeuw, gaat de lezing ook over Hattem en Wezep (specifieker ’t Veld) in die tijd en over meer in het boek voorkomende locaties rondom onze woonplaats.

Tijdens en na de lezing is er ruimte om vragen te stellen, en na afloop zal er mogelijkheid zijn een gesigneerd exemplaar te kopen.

Teken de petitie omtrent Pensioenwet

Het wordt tijd dat het koopkrachtige pensioen er komt, dat zowel gepensioneerden als werkenden is beloofd. Daarom: pas de pensioenwet aan! Teken de petitie!

Petitie Pensioenwet