Is een buddy misschien iets voor jou?

9 feb 2023 Waddinxveen

Is een buddy misschien iets voor jou?
Is een buddy misschien iets voor jou? Dan vraag je je misschien af, wat is een buddy en wat kan ik er mee? we leggen het je graag uit en dan kun je zelf zien of het iets voor je is.

Een buddy, wat is dat?
Laten we eerst kijken wat een buddy is. Dat is een vrijwilliger, die getraind is om een jaar lang een paar keer per week contact met je te hebben. We noemen het ook wel een maatje die op sociaal en emotionele gebied je ondersteuning geeft. Van een buddy krijg je steun, als je bijvoorbeeld ziek bent, of je eenzaam voelt. Na overlijden van een dierbare, kun je misschien een extra steuntje in de rug nodig hebben. Ze bieden jou ook een luisterend oor. Daarnaast kunnen jullie samen activiteiten ondernemen. Het is de bedoeling dat na een jaar je weer in je eigen kracht staat en zonder de buddy verder kan.

Is een buddy iets voor mij?
Of het iets voor jou is, is uiteraard een eigen keuze. Bepaalde doelgroepen kunnen er aanspraak op maken. Senioren kunnen er ook gebruik van maken. Als jij eenzaam bent, of je zou het fijn vinden dat iemand je uit je isolement haalt, dan is het zeker aan te raden, je er een keer in te verdiepen. Je moet een buddy zien als een aanvulling op de professionele zorg, die gegeven wordt door een huisarts of bijvoorbeeld maatschappelijk werk. Zij kunnen jou niet altijd een luisterend oor bieden. Een buddy wel.

Waar vind ik een maatje?
Als je google op maatje met je plaatsnaam er bij, dan weet je of het ook in je eigen gemeente aanwezig is.  Het Oranjefonds werkt ook met maatjes. Je kunt op hun website je plaatsnaam intoetsen om te zien welke activiteiten er door jouw gemeente worden georganiseerd. Er zijn landelijk heel veel initiatieven en de beste manier om er mee aan de slag te gaan, is te kijken of deze activiteit aanwezig is in je eigen gemeente. Of te zoeken op de woorden buddy en maatje, dan zul je vanzelf iets vinden wat bij jou aansluit.

Maatje voor uiteenlopen ondersteuning
Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een maatje voor iets. Durf je niet alleen naar het ziekenhuis, is er wellicht iemand die met je meegaat. Voel je je vaak alleen en eenzaam, kun je een beroep op ze doen. Vind je het zelf bijhouden van je financiën lastig, of ben je bang in de schulden te komen, ze staan voor je klaar. Ze staan ook voor je klaar als je in een depressie geraakt. Vind je het moeilijk contacten te leggen, je kunt samen met je maatje op stap gaan en over de drempel gaan en daarna met eigen lef en durf op stap gaan. Zo voorkom je een isolement.

Kosten buddy
Aangezien een maatje als vrijwilliger werkt, zijn er geen kosten aan verbonden. Het geld komt van organisaties, werkgevers die de projecten een warm hart toedragen. Ook organiseren deze organisaties en bedrijven zelf ook projecten, waarbij ze aan de slag gaan voor ouderen of senioren.
Al met al is het ongelooflijk mooi werk wat deze vrijwilligers aan werk verrichten en wie weet ben je na het lezen van dit blog enthousiast geworden. En ga je op onderzoek uit binnen je eigen gemeente of er misschien voor jou ook een buddy of maatje beschikbaar is.

Bron: seniorweb.nl

 

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden