Investeren in dementievriendelijke buurten

13 dec 2023 Landelijk

‘Bejaardenhuizen zijn niet de oplossing, dementievriendelijke buurten wel.’ Dat zegt Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland.

We worden met z’n allen steeds ouder, waardoor het een grote uitdaging is om de ouderenzorg haalbaar en betaalbaar te houden. Verschillende politici pleiten ervoor om meer plek in verpleeghuizen te realiseren of weer terug te keren naar bejaardenhuizen. Alzheimer Nederland pleit juist voor het kijken naar andere oplossingen. Zij zeggen: investeer in dementievriendelijke buurten. Dat zijn buurten waar veel plekken zijn om elkaar te ontmoeten. Waar buren en bijvoorbeeld winkelpersoneel is getraind in het omgaan met mensen met dementie en waar huizen zijn aangepast.
‘Dementievriendelijke buurten maken dat we mantelzorgers ontlasten én minder uren zorg nodig hebben. Bovendien stelt het een verhuizing naar het verpleegtehuis uit.’

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden