Interview: 40 dagen geen druppel voor staatssecretaris Blokhuis

26 feb 2020 Landelijk

Vandaag heeft staatssecretaris Blokhuis van VWS als eerste deelnemer van ‘40 dagen geen druppel’ het speciale actiespeldje opgespeld gekregen van Manon Vanderkaa, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Blokhuis: “Het is heel goed als men bewuster omgaat met het drinken van alcohol, omdat het beter is voor je gezondheid. Daarom doe ik graag mee met ’40 dagen geen druppel’ en ik hoop dat vele tienduizenden mensen in Nederland met mij meedoen.”

Vandaag is de actie gestart. Staatssecretaris Blokhuis, wat is uw reden om mee te doen met ’40 dagen geen druppel’?

“Het is goed dat je er bewust van bent dat het leven niet minder leuk is als je geen alcohol drinkt. Al voordat ik een bewindspersoon was, deed ik mee aan deze actie. Maar eerlijkheid gebied mij, sinds ik het preventieakkoord met tal van partijen, waaronder KBO-PCPB, heb gesloten, ben ik nog bewuster met alcohol omgegaan. Ik drink maximaal 1 glas per dag. Nul is ook prima.”

Dus voor u is het niet echt lastig om die veertig dagen vol te houden. Heeft u, als ervaringsdeskundige van ’40 dagen geen druppel’, tips voor de mensen die voor het eerst meedoen?

“Begin er gewoon aan, dan zul je zien hoe makkelijk het is om er vanaf te blijven. Het is ook een heel leuk idee dat er, samen met jou, heel veel Nederlanders dit ook doen.

Maar wat ook goed is om te weten: we zijn niet bezig met een drooglegging in Nederland, een glaasje op zijn tijd is prima. Doel is dat je vooral bewuster met alcohol omgaat, omdat we steeds meer zien wat de risico’s van alcoholgebruik zijn.”

40 dagen geen druppel is niet een hele grote uitdaging voor u. Wat zou u meer moeite kosten?

“Als ik veertig dagen niet aan mijn tablet of smartphone zou mogen zitten, dan wordt het wel ingewikkeld. Mijn tablet is een soort derde arm geworden. Misschien wordt dat mijn volgende uitdaging, even een maandje geen social media. Maar eerst is alcohol aan de beurt.”

 

Ook de uitdaging aangaan?

De inschrijving voor een periode zonder alcohol loopt tot 1 maart 2020. Inschrijven via KBO-PCOB kan op: ikpas.nl/kbo-pcob.

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden