Internetveiligheid

9 feb 2023 Waddinxveen

Internetveiligheid

Digitale criminaliteit is de snelst groeiende ‘tak van sport’ binnen de criminele wereld. Deze slimme mannen en vrouwen sturen e-mails afkomstig van een ogenschijnlijke betrouwbare instantie zoals gemeente, bank of supermarkt. Ouderen zijn vaker slachtoffer.

Voorkom phishing, zorg voor digitale veiligheid!

Phishing is per mail ‘hengelen’ naar informatie. Phishing is de snelst groeiende tak van digitale criminaliteit. Via de mail vragen ogenschijnlijke betrouwbare instanties zoals een bank of de gemeente naar uw persoonlijke gegevens. Er zit dikwijls een zeer urgente reden verwerkt in het bericht met de oproep aan u om snel te handelen. De criminelen willen u naar een valse website lokken dat een kopie van de echte website is. Hier wordt u vervolgens verzocht om uw inlognaam en wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgen de fraudeurs de beschikking over uw gegevens. Met alle gevolgen van dien.

Voorkom internetcriminaliteit en zorg voor digitale veiligheid
Een bank of overheidsinstantie zal NOOIT om uw pincode of inlogcodes vragen via een e-mail, geef deze dus niet af!Een veilige betaalomgeving herkent u aan de volgende aspecten:

Kijk naar het webadres. Als het met https:// begint, dan kan dit duiden op een veilige omgeving. http:// dus niet!

Loopt er een groene balk mee in de adresbalk? Wacht tot deze helemaal is ‘volgelopen’, want daarmee start er een beveiligingsprogramma van de bank of andere instantie.

Type zonder de groene balk geen gegevens in!

De adresbalk moet een slotje bevatten, waarop u kunt klikken.

Zorg dat de beveiliging op uw computer actueel is.

Zorg ervoor dat de automatische update aanstaat. Hiermee kunnen eventuele lekken, waar cybercriminelen dankbaar gebruik van maken, gedicht worden.

Verander regelmatig uw wachtwoorden, bedenk sterke wachtwoorden en bescherm deze goed! Wachtwoorden zijn de sleutels voor criminelen om uw identiteit aan te nemen zodat zij met een creditcard op uw naam gaan winkelen!

Wees zelf altijd kritisch op e-mails.

Achtergrondinformatie en tips over veilig bankieren vindt u op de website www.veiligbankieren.nl.

 

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden