Indexeren moet nu echt!

20 okt 2021 Landelijk

Seniorenorganisaties KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, ANBO en NOOM roepen het kabinet op indexeren van pensioenen nu echt mogelijk te maken.

Veel senioren hebben zolang ze pensioen krijgen hun pensioen nog nooit verhoogd zien worden: een ‘verloren generatie’. Als het kabinet nu niet ingrijpt, is ze zelf de hoofdverantwoordelijke voor het verlies aan draagvlak onder haar plannen om het pensioenstelsel te veranderen.

De meeste pensioenfondsen komen al veertien jaar niet aan indexatie toe. Dat is echt absurd.

Jaar na jaar groeien de vermogens van pensioenfondsen. Die rijzen inmiddels de pan uit, maar indexatie zit er niet in. Daarmee zijn de pensioenen 20% achter gaan lopen bij de gestegen prijzen. Dat is niet meer uit te leggen en echt onaanvaardbaar. Zeker tegen de achtergrond van een inmiddels (mede vanwege de stijging van de energiekosten) stijf oplopende inflatie. Senioren bungelen al jaren achtereen onderaan alle koopkrachtlijstjes en als er niet snel iets gebeurt blijft dat zo.

Hoewel het kabinet sinds kort lijkt te bewegen en beweert dat het indexatie eerder mogelijk wil maken, is feitelijk sprake van een schijnbeweging. Uit gepresenteerde cijfers van de grootste pensioenfondsen (voor ambtenaren, zorgmedewerkers en metaalwerkers) blijkt dat, ondanks dat ook hun vermogens met miljarden groeiden, voor het merendeel van de gepensioneerden in Nederland een verhoging er nog lang niet inzit.

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden