Impact elektronica op milieu

15 dec 2020 Doesburg

Smartphones


Algemeen
De winning van de belangrijkste mineralen in mobieltjes (goud, tin, kobalt en tantaal) hangt aan elkaar van oneerlijke en vervuilende praktijken zoals gewapende conflicten, kinderarbeid en uitbuiting. Het milieu is eveneens de dupe: landschappen worden verruïneerd, om over lekkende chemicaliën maar niet te spreken. Ook de broeikasuitstoot is enorm. De smartphones hebben volgens het European Environmental Bureau (EEB) van alle elektronica de grootste impact op het milieu.

Duurzaamheid
Greenpeace heeft onderzocht hoe smartphonefabrikanten scoren op het terrein van duurzaamheid. Het Nederlandse Fairphone kwam als beste uit de bus. Die doet er alles aan om eerlijke en duurzame mobieltjes te maken, waarbij tegelijkertijd ook wordt ingezet op extra levensduur. De mobieltjes, die overigens niet goedkoop zijn, bestaan uit losse bouwstenen die gemakkelijk kunnen worden vervangen, wat repareren aantrekkelijker maakt. Een langere levensduur is van grote invloed op de duurzaamheid van smartphones. Als alle Europeanen een jaar langer met hun mobieltje zouden doen dan nu gemiddeld het geval is, dan scheelt dat volgens het EEB net zoveel uitstoot CO2 als een miljoen auto’s van de weg halen.

Hergebruik
Ook de recycling kan beter. Closing the Loop, een Nederlands initiatief,  probeert de productie- en afvalketen van smartphones circulair* te maken en zo een tweede leven te geven aan grondstoffen in afgedankte mobieltjes, waarvan er zo’n drie miljoen in Nederland rondslingeren. Bovendien gooit 12% van de Nederlanders hun kapotte telefoon bij het huisvuil. Beter is ze bij een inzamelpunt in te leveren; veel grondstoffen kunnen immers worden hergebruikt. Nieuwe telefoon nodig? Denk dan ook eens aan een ‘refurbished’ model, of te wel tweedehands telefoon die is opgelapt. Met slim opladen kun je de levensduur van de batterij flink verlengen. Niet wachten totdat de batterij helemaal leeg is, maar houdt het niveau tussen 40 en 90 procent. (bronnen: EEB, Greenpeace en WWF).

* = Circulaire economie is een systeem om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging tegen te gaan.

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden