Hoe kom ik aan een coronapas – ook zonder smartphone?

27 sep 2021 Leeuwarden

Vanaf 25 september is een coronapas verplicht om binnen te komen in de horeca en bij concerten, bioscopen, theaters, evenementen, festivals, feesten, beurzen en voetbalstadions. Met de coronapas kunt u bewijzen dat u bent gevaccineerd of dat u recent bent genezen van corona. Anders moet u een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud hebben.

KBO-PCOB maakt zich er sterk voor dat het krijgen van een coronapas voor mensen die geen smartphone of internet hebben, waaronder veel senioren, makkelijker wordt gemaakt. Maar vooralsnog zijn dit de mogelijkheden.

U heeft een smartphone
Download de CoronaCheck-app in de PlayStore of AppStore. U kunt het bewijs dat u gevaccineerd, genezen of getest bent toevoegen door in de app op het plusje te klikken. Gevaccineerd of genezen: log op de app in met uw DigiD. De app zoekt naar uw vaccinatiegegevens. Bij testen voegt u een negatieve uitslag toe. Deze is 24 uur geldig. Testen kan gratis bij www.testenvoortoegang.org. De app maakt een QR-code als bewijs. Deze laat u zien bij binnenkomst.

Welkom bij dbieb in Leeuwarden
Veel mensen vinden het lastig om de app te installeren op hun smartphone. Mensen die hier hulp bij willen hebben kunnen terecht in dbieb. De medewerkers helpen met het installeren van de app, maar ook met het aanmaken van de QR code. Een bewijs op papier is handig als je geen smartphone hebt.

Tijdens de digi-inloop nemen we de tijd om het je allemaal goed uit te leggen. De digi-inloop is dinsdag van 13.30-16.00 uur in Leeuwarden. Op donderdag vind je ons van 13.30-15.30 uur in Camminghaburen.

Print zelf een papieren bewijs
Heeft u geen smartphone, maar wel een computer, printer en DigiD? Ga dan naar www.coronacheck.nl om een papieren bewijs te maken. U geeft aan of u gevaccineerd, genezen of getest bent en logt in met uw DigiD. U krijgt dan een QR-code die u kunt uitprinten en tonen als daarom gevraagd wordt.

Lukt dit ook niet?
Dan kunt u een coronabewijs op papier thuisgestuurd krijgen. Heeft u eerder doorgegeven dat uw gegevens met het RIVM gedeeld mogen worden? Of bent u door de GGD gevaccineerd? Dan kunt u bellen naar telefoonnummer 0800-1351. Hou uw BSN-nummer en postcode bij de hand. Het papieren coronabewijs wordt per post verstuurd. Houd er rekening mee dat dit tot 5 dagen kan duren. Heeft u eerder aangegeven dat uw gegevens niet met het RIVM mogen worden gedeeld? Of bent u geprikt door iemand anders dan van de GGD? Neem dan contact op met de zorgverlener die de prik heeft gezet. Deze kan een papieren coronabewijs printen.

Uit: kbo-pcob.nl van 16-09-2021 en dbieb

 

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden