Hoe is het nu met de Droombaanwinnaressen?

26 maart 2014 was de prijsuitreiking van de Droombaanactie ‘Maak werk van uw dromen!’, een actie van het arbeidsparticipatieproject ‘Maak werk van uzelf’, dat uitgevoerd wordt door de PCOB in samenwerking met Unie KBO. Zes 50+ vrouwen wonnen een prijs die hen een stap op weg hielp in de richting van werk en 3 vrouwen ontvingen een eervolle vermelding. Hoe is het nu, drie maanden later, met de winnaressen en hun prijzen?

Lonny Nederstigt won de eerste prijs: een dag meelopen in haar droombaan en een bijdrage in de kosten van haar studie. Zij wil doktersassistente worden en liep eind april een dag mee in een huisartsenpraktijk in Alphen aan den Rijn. ,,Ik heb ervaren hoe het is om aan de balie patiënten te ontvangen en afspraken in te plannen. Ook mocht ik meekijken bij medisch-technische ingrepen, zoals het maken van een hartfilmpje, urine en bloedonderzoeken, wratten aanstippen, bloeddruk meten. Via een headset luisterde ik ’s middags mee met de assistentes die telefonisch vragen beantwoordden en patiënten adviseerden. Het was een leuke dag vol nieuwe indrukken die mij nog meer heeft overtuigd van mijn keuze voor dit leuke afwisselende beroep. De grootste verrassing van de dag was dat ik in de praktijk welkom ben om drie dagen per week stage te komen lopen tijdens mijn studie. Ik kan mij nu dus aanmelden voor de opleiding bij het ROC Top in Amsterdam en ga vanaf september van start. Ik heb er heel veel zin in!”

Foto aan de muur
Jolanda Derksen heeft een foto van de prijsuitreiking boven haar bureau hangen. ,,Ter inspiratie! Het was een geweldige dag en de hele actie heeft mij een positieve boost gegeven.” Jolanda won geen prijs, maar was één van de drie eervolle vermeldingen van de Droombaanactie. Zij wil een eigen onderneming starten, Pony Gebeuren. ,,Ik werk mijn plan nu uit via een vereniging omdat het nogal moeilijk is om als zelfstandige te starten. Maar het gaat goed en het plan werkt, dat blijkt nu ook!”

Tweede prijs
Ook prijswinnares Ingrid van Wettum, die als droombaan een combinatiefunctie van secretaressewerkzaamheden en het geven van stoelmassages zoekt, denkt met warmte en plezier terug aan de Droombaanactie. Zij won de tweede prijs en mocht een dag meelopen bij het regiokantoor van het CNV in Geleen, waar zij ook stoelmassages mocht geven. ,,Inmiddels ben ik met mijn dochter en een vriendin bezig om te kijken of we ieder als zzp’er en dan in een coöperatie, andere zzp’ers of kleine bedrijfjes secretariële ondersteuning kunnen geven. Waarbij een ieder van ons ook iets van zichzelf in kan brengen. Mijn dochter is bijvoorbeeld coach, dus brengt een stuk coaching in, mijn vriendin is heel erg creatief en ik met massages/stoelmassages.”

Steun in de rug
Marja Boorsma won de 4e prijs, een gesprek met het IMK ; het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, om haar op weg te helpen in haar werk als zelfstandige casemanager dementie. Ze doorloopt het digitale programma van IMK en heeft de Droombaanactie echt als een steun in de rug ervaren, een bevestiging dat ze in de goede richting zit.
Winnares Erna Aernds won loopbaanondersteuning van Oudstanding, loopbaanspecialist voor 50-plussers. Behalve de twee gewonnen coachingsgesprekken heeft zij ook 2 workshops bij Oudstanding mee mogen draaien. Helaas heeft ze nog geen werk, maar ze weet wel beter in welke richting ze het wil zoeken: de schuldhulpverlening en ook de bewind voering. Ook prijswinnares Irene de Oude won een coachingsgesprek met Oudstanding. Zij heeft met plezier aan de Droombaanactie meegedaan en weet nu helemaal zeker in welke richting zij verder wil: voorlichting geven aan mensen over keuzes rondom levenseinde en zorgverleners opleiden en materiaal ontwikkelen zorg in de laatste levensfase te verbeteren.  Alleen prijswinnares Patricica Galiene van Dennenbroek heeft wegens ziekte en persoonlijke redenen haar prijs (een gesprek met iemand die haar droombaan, kunstzinnig therapeut, uitoefent) nog niet kunnen uitvoeren.

Meerwaarde
Jetty Lobregt kreeg een eervolle vermelding. De Droombaanactie heeft haar helaas niet veel (pers)aandacht of kansen op werk opgeleverd. ,,Wel vond ik de prijsuitreiking erg leuk. Ik hoop dat er (landelijke) activiteiten voor 50+ vrouwen blijven, ik weet zeker dat de behoefte onder de doelgroep heel groot is. Meedoen aan dit mooie en leerzame Droombaan project had voor mij zeker een meerwaarde.”

Kennismaking werkvloer
De andere eervolle vermelding, Rianne Folkertsma is, ondanks het feit dat ze ‘buiten de prijzen viel’ gekoppeld aan Connexxion, een relatie van het project ‘Maak werk van uzelf’. Haar droombaan, planner worden, paste bij het aanbod van Connexxion. ,,Ik werd uitgenodigd om in het vestigingskantoor in Goes te komen kennismaken en mocht daar werken aan een opdracht. Het werk lijkt me interessant en de sfeer was prettig: een kleinschalig druk mannenwereldje. Het kantoor in Goes is heel klein. Er zijn ook mogelijkheden voor mij om in andere vestigingen te gaan kijken, zoals in Eindhoven, Gouda of Schiedam.”

De Droombaanactie was een mooie, bijzondere actie, die in ieder geval deze negen vrouwen heeft geholpen in hun zoektocht naar werk. Dankzij de media aandacht is de doelgroep, werkzoekende 50+ vrouwen, breed onder de aandacht gekomen.

Thema arbeidsparticipatie binnen de PCOB
De Nederlandse arbeidsmarkt is de afgelopen jaar drastisch veranderd. De werkloosheid stijgt, de pensioenleeftijd is verhoogd. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat zowel het aantal ouderen met een baan, als het aantal werkzoekenden, de afgelopen tien jaar sterk is gestegen. Veel 55-plussers ervaren leeftijdsdiscriminatie wanneer zij hun baan proberen te behouden of werk zoeken. Reden temeer voor de PCOB om zich in te zetten voor de belangen van ouderen rondom werk. Meer over wat de PCOB doet rondom het thema arbeidsparticipatie.

 

<< Vorige pagina

Gerelateerde berichten