Handleiding twee QR codes op één mobieltje

4 jan 2022 Ede

Het hebben van twee QR codes voor een coronatoegangsbewijs op één mobiel kan heel handig zijn. Bijvoorbeeld voor een echtpaar met maar één mobiele telefoon of voor iemand die met zijn vader/moeder – die geen smartphone heeft – eropuit wil en de code nodig heeft in de horeca.

Naast de persoonlijke corona-app kunt u ook een andere QR-code downloaden op uw smartphone. Dit is niet als vervanging, maar als aanvulling, zodat u bijvoorbeeld voor uw partner ook de code beschikbaar heeft als deze geen smartphone (bij zich) heeft. Voor zowel het Nederlandse coronatoegangsbewijs als het internationale vaccinatiebewijs.

Handleiding

Nodig

Een computer of laptop met internet en een smartphone met e-mail.

Werkwijze

a. QR-code downloaden op uw computer of laptop

1. Ga op uw computer of laptop naar www.coronacheck.nl/print

2. Aanvinken “Ik heb de privacyverklaring gelezen en begrijp hoe CoronaCheck mijn gegevens gebruikt”

3. Druk op de knop “Volgende”

4. Kies “Een vaccinatiebewijs”

5. Login met uw DigiD, met de app of sms-controle

6. Druk in het scherm met de data van de vaccinaties op de knop “Maak Bewijs”

7. Kies “Open PDF”

8. Kies rechtsboven u voor downloaden of voor de printer:

Kiest u voor downloaden (is het makkelijkst!), sla dan het document op, bijvoorbeeld als: “QR-code Piet”. Sla bijvoorbeeld op in de map “Mijn documenten”.

Let op: als u de printer heeft gekozen, moet u niet de blauwe knop “Afdrukken” gebruiken. Eerst kiest u boven in de linker kolom bij “Bestemming of printer” in

plaats van de optie met de naam van uw printer de optie “Opslaan als PDF”. Als u dat heeft aangepast, drukt u daarna op de blauwe knop “Opslaan” en kunt u de locatie

kiezen waar u het document wilt opslaan. U kunt voor het opslaan uw naam in de bestandsnaam erbij zetten. Zo kunt u bijvoorbeeld het bestand “QR-code Piet”

noemen en deze opslaan in bijvoorbeeld de map “Mijn documenten”.

b. QR-code mailen en ontvangen op uw smartphone

1. Maak op uw computer of laptop een e-mail bericht aan het e-mail adres dus dat u op uw smartphone gebruikt

2. Voeg als bijlage het opgeslagen bestand “QR-code Piet” toe, op te halen bij “Mijn documenten” op uw computer/laptop

3. Open op uw smartphone het naar u gestuurde bericht

4. Open of download de bijlage (“QR-code Piet”). Dit bestand wordt dan op uw smartphone opgeslagen op een plek die u zelf kunt kiezen, vaak bij “Mijn bestanden”

en/of “Downloads”. Als u nu de QR-code moet laten zien, dan kunt u deze openen op uw smartphone door bij uw bestanden (bij “Mijn bestanden” en/of “Downloads”) deze pdf te openen. Let dus

vooraf goed op waar u deze documenten plaatst en hoe u deze kunt vinden. Ook kunt u de QR-code altijd vinden via uw e-mail programma, zolang u uw e-mail bericht niet verwijdert. Gewoon het bericht openen en de pdf openen.

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden