gezellig dagje uit met de museumplusbus

14 jul 2022 Ermelo

                                                                       

 

 

5 juli 2022- Ons reisje met de Museum Plus Bus

We vertrokken om 9.45 uur en onze penningmeester Hans Kannegieter heette ons welkom en zo begonnen we aan een mooie busreis richting Amstelveen.

Omdat we nog iets te vroeg waren reed Jorine, onze buschauffeur, nog een ommetje.

We reden langs de Johan Cruijff Arena, een bijzondere boogbrug, het hotel van Corendon met daarnaast de Boeing 747, en uiteindelijk kwamen we bij het Cobramuseum.

Daar stond Peter ons al op te wachten en zo gingen we in het museum waar we gastvrij ontvangen werden met koffie en koekje. Toen werden we in groepen verdeeld. Elke groep kreeg een andere rondleidster.

We kregen een prachtige expositie te zien over Marokkaans modernisme.

Abdelkader Benali is gastconservator van deze expositie.

Abdelkader Benali is schrijver, columnist en verhalenverteller. Hij probeert  de bezoeker mee te nemen op een wandeling langs de geschiedenis van de moderne Marokkaanse kunst.

Hij toont bijvoorbeeld de prachtige werken van Mohamed Melehi, een kunstenaar die in Spanje en de Verenigde Staten had gestudeerd, en een eigen, Marokkaanse draai gaf aan de strakke gekleurde vlakken die daar in die tijd geliefd waren, met verwijzingen naar de kalligrafie en de kleuren van Marokko.

Ook toont hij vijf mythologische wezens Ze hebben glimmende witte paardenlijven, gespreide vleugels en goudkleurige pauwenstaarten. De onderlichamen zijn zogenaamde Boeraaks, vertelt Benali in het boekje dat hij over de expositie heeft geschreven. Boeraaks zijn de mythische wezens die Mohammed naar de hemel brachten. Nu heeft de maker van deze beelden, Faouzi Laatiris, de beesten mensengezichten gegeven, gezichten van onder anderen wetenschapper Albert Einstein, kunstenaar Marcel Duchamp, de Libanese zangeres Fairoez en de Palestijnse dichter Mahmoed Darwiesj. Mensen die ons, elk op hun eigen manier, anders laten denken over het alledaagse. En precies dat alledaagse blijkt het onderwerp te zijn van deze Laatiris.

De tijd vloog voorbij, er werd bevlogen verteld over de kunstenaars.

Toen werd het tijd voor de lunch. Na de lunch konden we de overige werken bekijken, bijvoorbeeld van Corneille.

Ook de museumwinkel was een bezoekje waard.

Hierna gingen we weer met de bus naar huis. Jorine vertelde ons dat ze graag reed met de Museum Plus Bus. Ze vond het fantastisch dat ze namens de Vriendenloterij deze mooie dag kon bezorgen aan mensen op leeftijd die om wat voor reden dan ook zelfstandig niet in staat zijn om een museum te bezoeken. Zo kwamen we weer aan bij het Kerkelijk centrum na een mooie dag mede dankzij de leuke en humoristische buschauffeur.

Joke van den Berg

 

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden