“Gesprek over levenseinde belangrijker dan standpunt innemen”

Het gesprek over het levenseinde aangaan met elkaar, is belangrijker dan een standpunt innemen rond levensbeëindiging.” Dat is de strekking van de uitzending ‘Een goed gesprek over het levenseinde’, in het programma De Avonden op de christelijke radiozender Groot Nieuws Radio. PCOB-woordvoeder Henrica de Vries en gespreksleider en PCOB-bestuurslid Nelie de Haan vertelden in de uitzending hoe belangrijk het is om zonder oordeel en vooroordeel naar elkaar te luisteren als het om dit onderwerp gaat.

“Sterven en levenseinde, het blijft een hot issue. Kijk naar de recente berisping van de levenseindekliniek.  En er is ook onduidelijkheid over het nut van de niet-reanimeren penning. Ook het gesprek over ons einde, dat schuiven we het liefst voor ons uit”, aldus presentator Ronald Koops.” Hoe komt dat?” De Vries: “De dood en het sterven zijn nu eenmaal geen onderwerpen die je makkelijk ter sprake brengt, of je nu jong bent of oud. Je snijdt het niet zomaar even aan met elkaar. Ga maar na bij jezelf: hoe vaak heb jij met je naasten gepraat over je wensen rond het levenseinde?’

In gesprek

De PCOB is al een paar jaren bezig om het gesprek in de vereniging aan te jagen en ook te ondersteunen. Niet alleen door informatie aan te reiken en praktische materialen te ontwikkelen waarmee mensen zelf met elkaar in gesprek gaan, maar ook door vrijwilligers te werven en te trainen om zo’n gesprek te begeleiden. Een van hen is Nelie de Haan. “Praten over het levenseinde is zo moeilijk, omdat het zo persoonlijk is. Daarom begin ik altijd met mensen op te roepen vooral naar elkaar te luisteren, zonder vooringenomen standpunten.”

Ook het onderwerp wilsverklaringen kwam aan de orde in de uitzending, volgens de PCOB-woordvoerder belangrijker als hulpmiddel voor een gesprek dan ‘om het maar geregeld te hebben.’ Om als het nodig is als patiënt ook het gesprek met de arts goed te kunnen voeren, heeft de PCOB meegewerkt aan de handreiking ‘Spreek op tijd over uw levenseinde’.

Netwerkgroep ‘Praten over…’

De PCOB is in maart 2013 een netwergroep gestart, met de titel ‘Praten over… het levenseinde.’  De PCOB vindt het belangrijk om het gesprek over het levenseinde te faciliteren. Praten over zo’n gevoelig onderwerp, hoe doe je dat? Wilt u meer weten of wilt u zich aanmelden voor de netwerkgroep ‘Praten over… het levenseinde’ neem dan contact op met KBO-PCOB, secretariaat@kbo-pcob.nl of via 030-3 400 600.

Beluister hier de uitzending van Avondeditie (klik op ‘Avondeditie gemist’) bij Groot Nieuws Radio op dinsdagavond 9 september 2014 van 18:00 – 19:00 uur.

 

<< Vorige pagina

Downloads

Gerelateerde berichten