Gemeenten houden geld over van Wmo-budget ondanks verwachte tekorten

Drie op de vier gemeenten houden (fors) geld over van het budget voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dit meldt Binnenlands Bestuur naar aanleiding van onderzoek van cijfers over 2015 die gemeenten naar buiten brengen. De PCOB ziet hiermee bevestigd dat de gemeenten te fors hebben bezuinigd. Er is nog geen totaaloverzicht, omdat nog niet alle gemeenten cijfers publiceerden.

PCOB-directeur Els Hekstra: “Het lijkt in eerste instantie een goed signaal dat er geld overblijft bij de uitvoering van de nieuwe Wmo. Geld hoeft dus geen probleem te zijn voor gemeenten om alsnog ondersteuning op maat te leveren. Het moet echter wel zo zijn dat burgers de gemeente weten te vinden als zij een vraag hebben en dat de gemeente voldoende ondersteuning kan aanbieden.”

Cliëntondersteuning
Het mag volgens de PCOB niet zo zijn dat gemeenten geld in de beurs houden, omdat de gemeente niet vindbaar is of omdat toewijzing van hulp stroef verloopt. “Ook horen wij nog steeds geluiden dat niet elke gemeente voldoende onafhankelijke cliëntondersteuning heeft ingekocht.”

De gemeente is sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de ondersteuning van thuiswonende ouderen, mensen met een handicap en chronisch zieke mensen. Deze decentralisatie ging gepaard met bezuinigingen op het gemeentelijke budget voor onder meer huishoudelijke hulp, dagbesteding en vervoer.

<< Vorige pagina

Gerelateerde berichten