Geen gedoogconstructie bij verlopen rijbewijs

30 aug 2019 Landelijk

Er komt geen gedoogconstructie voor mensen van wie het rijbewijs verlopen is. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat 29 augustus aan de Tweede Kamer laten weten in het kader van de lange wachttijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). KBO-PCOB maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de problemen bij het CBR en zet zich al maanden in voor verbetering van de situatie.

Spoedprocedure

Het CBR heeft de afgelopen periode spoed- en voorrangsprocedures in gang gezet voor mensen die tijdig zijn begonnen met hun aanvraag. Het ministerie werkt samen met CBR en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) aan de invoering voor administratieve verlenging van het rijbewijs, voor 1 jaar, voor 75-plussers. Daardoor kunnen ze blijven rijden terwijl hun aanvraag in behandeling is en het CBR ruimte krijgt om de achterstand in te halen. Het is de bedoeling dat deze regeling op 1 december in werking treedt.

Geen gedoogconstructie

Er is gevraagd om coulance voor mensen van wie het rijbewijs is verlopen maar “een gedoogconstructie vanuit handhavingsperspectief is niet mogelijk”, aldus minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie. De regelgeving is helder; rijden met een ongeldig rijbewijs is en blijft strafbaar.

KBO-PCOB kan helpen

KBO-PCOB probeert mensen die in de problemen komen met hun rijbewijskeuring zoveel mogelijk te helpen. “Regelmatig hebben onze beleidsadviseurs contact met het CBR”, zegt Manon Vanderkaa. “Dat blijven we doen tot de problemen tot het verleden behoren en de mobiliteit van senioren niet langer in het geding is.” Ondertussen is KBO-PCOB bezig met het inrichten van een meldpunt ‘schrijnende gevallen’. Hierover informeren we u binnenkort.

Lees onze tips om tijdig uw rijbewijs te verlengen

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden