Geef duidelijkheid

9 feb 2021 Leeuwarden

De regionale kranten plaatsten een opinie artikel van onze beoogde voorzitter van de PCOB Leeuwarden.
Het artikel stond in de Leeuwarder Courant bij de rubriek Podium Te Gast van 3 februari en in het Friesch Dagblad bij Opinie van 8 februari 2021.

Regeren op het opiniestuk dat kan. Stuur je reactie naar de secretaris Douwe Wagenaar denewagenaar@lijbrand.nl of pcobleeuwarden@gmail.com
Zie hierna het artikel uit het Friesch Dagblad.

Geef duidelijkheid
Gerrit Krol
——————–          
Vanaf maart 2020 wordt onze samenleving geconfronteerd met een geheimzinnig virus, corona genoemd. Tegenwoordig aangevuld met de Britse, dan wel Zuid-Afrikaanse variant. Europa en Nederland werden in de winter van 2020 compleet overvallen door het besmettelijke virus, gepaard gaande met hoge koortsen, veel opnames, overvolle ic’s en veel sterfgevallen onder, onder meer, senioren.

Een hoog aantal sterfgevallen was er in de verpleegtehuizen, wat resulteerde in het verbieden van bezoek. Beschermingsmiddelen waren niet of nauwelijks aanwezig. Het resultaat was vereenzaming en veel familieverdriet, terwijl de verhuur van hoogwerkers steeg om maar een glimp van vader, moeder, opa of oma op te vangen.

Maatregelen als: anderhalve meter afstand, een ellenboog ter begroeting, beperkingen in de openbare ruimte, thuiswerken, het dragen van een mondkapje, lockdown en gesloten scholen werden de gewoonste zaak van de wereld. En nog is alle ellende niet voorbij. Scholen gaan weliswaar weer (beperkt) open, maar dat geeft op zich geen blijvende oplossing.

Die blijvende oplossing is vaccinatie, hoe eerder hoe beter. Niet alleen belangrijk voor de volksgezondheid maar ook voor de economie. En daar wringt de schoen. Die o zo belangrijke vaccinatie hapert en de planning is verre van duidelijk. Nauwelijks te begrijpen.

Aanvankelijk lag in november een advies van de gezondheidsraad op tafel met als inhoud een logische vaccinatievolgorde: zestigplussers en medische risicogroepen eerst. Zo wordt dan de meeste gezondheidswinst behaald met de eerste beperkte hoeveelheid vaccins.

Het kon rekenen op een groot draagvlak. Nu wordt van dat overduidelijke advies afgeweken. Elke zichzelf respecterende beroepsgroep bepleit, bij voorkeur aan de discussietafels bij bekende tv-programma’s, voorrang bij het vaccineren. Nota bene ook door de bekende heren Kuipers en Gommers.

Onder politieke druk wordt daarna van het advies afgeweken. Voor alle verzoeken is op zich wel iets te zeggen. Maar alles overziende worden de zestigplussers uiteindelijk het kind van de rekening. Vertraagde vaccinatie voor deze groep en de beoogde gezondheidswinst op korte termijn, niet gehaald.

Daarom een pleidooi voor maximale duidelijkheid voor alle zestigplussers. Maak een duidelijk, helder spoorboekje, rekening houdend met de voorraad. Wijk daar dan niet meer van af. Voorkom ergernis, wees duidelijk in het belang van voornoemde gezondheidswinst.

Gerrit Krol is beoogd voorzitter PCOB Leeuwarden

 

 

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden