Fietshelm niet alleen verplichten voor 60-plussers

15 apr 2022 Landelijk

Het is geen goed idee om het dragen van een fietshelm alleen te verplichten voor 60-plussers, zo vindt seniorenorganisatie KBO-PCOB. Het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) komt met dit voorstel, naar aanleiding van nieuwe cijfers van het CBS over het aantal verkeersdoden dat in 2021 viel. Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB: “Door één groep aan te wijzen, werk je niet alleen stigmatiserend, maar mis je de kans alle fietsongelukken aan te pakken.”

Volgens het CBS was de helft van de verkeersdoden 60 jaar of ouder en vielen deze relatief vaak bij een fietsongeluk.

Gelijke fietsers, gelijke helmen
KBO-PCOB deelt de zorgen van het SWOV dat er relatief veel senioren op de fiets onder de verkeersdoden zijn. Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB: “We zijn dan ook niet tegen een advies om de fietshelm te dragen, maar wel tegen het idee dat de helmplicht alléén 60-plussers zou moeten gelden. Op deze wijze krijgen senioren weer een beschuldigend vingertje hun kant op. Als je het al wil verplichten, dan iedereen. Gelijke fietsers, gelijke helmen.”

Meer nodig dan alleen fietshelm
Uit de cijfers van het CBS zou ook blijken dat het aantal omgekomen e-bikers stijgt. Met name senioren maken gretig gebruik van deze elektrische fietsen, omdat dit, ondanks eventuele fysieke achteruitgang, de mobiliteit vergroot. Ingrid Rep: “Ook als je ouder wordt, is blijven bewegen heel belangrijk. De elektrische fiets is daar een geweldig middel voor. E-bikers moeten hun snelheid wel aanpassen aan de omstandigheden en hun vaardigheden. Je kunt er ongemerkt sneller mee dan raadzaam. Je moet je daarnaast realiseren dat evenwicht een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van een ongeval. Daar biedt de e-bike nog geen oplossing voor.”

Hobbels
Ook doet KBO-PCOB een beroep op de instanties, zoals gemeenten, die de infrastructuur onderhouden. Ingrid Rep: “De helm helpt niet om vallen te voorkomen. Laten we daarom Nederland als fietsland zo geschikt mogelijk maken en ervoor zorgen dat fietsers zo min mogelijk hobbels tegenkomen. Letterlijk. Denk bijvoorbeeld aan het weghalen van boomwortels onder het fietspad en het leggen van schuine stoepranden.”

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden