Extra geld nodig voor kwetsbare groepen arbeidsmarkt

7 dec 2020 Landelijk

KBO-PCOB heeft grote zorgen over het herstel van de arbeidsmarkt voor vijftigers en zestigers na de coronacrisis. KBO-PCOB vraagt de Tweede Kamer daarom extra geld vrij te maken voor steun aan groepen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie, waaronder 50-plussers.

Wie ziek is of werkloos boven de 55 jaar, heeft het financieel zwaar. In de CBS-armoedecijfers van 2 december zien we een toename van armoede onder 55-plussers.

Vanaf 2022 krijgen werkenden en werkzoekenden meer mogelijkheden voor scholing, mede op aandringen van KBO-PCOB. Met de STAP-regeling komt voor iedereen een individueel ontwikkelbudget beschikbaar. In de communicatie komt daarbij extra aandacht voor ouderen, flexwerkers en praktisch opgeleiden. Daar is KBO-PCOB blij mee.

Scholing als succes

In aanvulling op het STAP-budget wordt het Ontwikkeladvies STAP uitgewerkt. Ontwikkeladviezen zijn een groot succes. In de afgelopen jaren is het budget hiervoor steeds na enkele weken uitgeput, omdat er zoveel mensen gebruik van willen maken. Directeur Marcel Sturkenboom: “Nederland kent blijkbaar een grote ‘leerhonger’; veel werkenden en werkzoekenden willen vooruit op de arbeidsmarkt en willen onderzoeken waar hun loopbaankansen liggen. Dit moeten we natuurlijk stimuleren.”

Het kabinet noemt nadrukkelijk ouderen en praktisch opgeleiden als groepen waar de scholing nu nog sterk bij achterblijft. Maar in de huidige opzet gaat het geld voor deze ontwikkeladviezen STAP af van het STAP-budget. Marcel Sturkenboom: “Dus hoe meer ontwikkeladviezen, hoe minder scholingsgeld er over is. Maar zo komen we niet tot een inclusieve arbeidsmarkt met kansen voor iedereen.”

Voor iedereen beschikbaar

De Tweede Kamer debatteert op 7 december over Arbeidsmarktbeleid. KBO-PCOB vraagt de Kamerleden om extra geld vrij te maken om groepen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie, waaronder 50-plussers, te ondersteunen in hun leer- en ontwikkelvraag en voor hen een ontwikkeladvies én STAP-budget beschikbaar te maken.

“Het is onze hoop dat na de coronacrisis iedereen mee kan doen in onze maatschappij en op onze arbeidsmarkt. Dat er niet onbedoeld groepen (verder) op achterstand worden gezet, met alle gevolgen van dien. De mensen tussen de 55 en 66 jaar verdienen daarom de volle aandacht”, aldus Marcel Sturkenboom.

 

Lees hier de brief van KBO-PCOB aan de Tweede Kamer

 

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden