Excursie Maarsbergen en Amerongen (21-09-2017)

1 jan 2021 Bennekom

Verslag door Annie Huijgen 
 

Op 21 september j.l. vertrokken we ’s morgens met de fleurige “Kunstbus” naar de landelijk gelegen Boerderij “de Weistaar” in Maarsbergen. Daar werden we, na de ontvangst, verwelkomd in een gezellig ingerichte zaal, waar de koffie/thee met gebak ons prima smaakte. Na een film en toelichting over het ontstaan van het kaas- en botermuseum “de Weistaar” konden we de historisch ingerichte ruimtes over het boerenleven zelf bekijken. Buiten waren de Lakenvelders (=koeien) te bewonderen en genoten we van het prachtige weer.
Tijdens de heerlijke lunch, met vooraf lekkere groentesoep, konden we proeven van de plaatselijke producten. Na de uitgebreide lunch was er gelegenheid om o.a. de geproefde kaas te kopen in het winkeltje met streekproducten.
’s Middags bracht de “Kunstbus” ons naar Amerongen. De ene helft van de excursie-deelnemers bezocht eerst het Tabaksteeltmuseum, de andere helft de grote oude kerk.
Voordat we het museum binnengingen, vertelde de gids over de tabaksplanten op het veldje bij de ingang en over de bijzonderheden van het telen. Binnen was te zien wat er meer dan 300 jaar in zo’n 70 schuren bij boerderijen in en rondom Amerongen gebeurde op het gebied van de tabaksteelt, zoals het drogen en verwerken. De eindproducten, de sigaren werden ook getoond. Daar horen natuurlijk de sigarenbandjes (wie heeft ze niet gespaard?) bij. De verschillende volgeplakte plakboeken riepen nostalgische gevoelens op.

Als laatste stond een rondleiding in de Andrieskerk op het programma. De nauw bij de kerk betrokken gids wist heel veel te vertellen. Op de plaats van de kerk stond in de 12de eeuw al een klein kerkje. Er zijn o.a. nog  oude muurschilderingen te zien. De toren stamt uit 1527.
In de vorige eeuw is de kerk een paar maal gerestaureerd. Tenslotte werden we door Dick Smith nog verrast met een concert op het
mooie orgel. Buiten gekomen hebben we nog even om de oude Wilhelminalinde gelopen die daar al staat vanaf 1898, ter ere van de troonsbestijging van koningin Wilhelmina.
Deze prachtige, zonnige en interessante dag werd afgesloten op een terrasje aan één van de smalle straatjes van Amerongen.

Hieronder treft u een videofilm en twee fotogalerijen aan van deze excursie.

Bekijk de video van deze excursie Video uitstapje Maarsbergen 

 

Met dank aan Annie Huijgen.

 

 

 

Met dank aan Dick en Leny Smith.

 

 

<< Vorige pagina

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden