Enorme groei commerciële verpleeghuizen leidt tot bezorgdheid

8 mrt 2024 Landelijk

In de afgelopen tien jaar is het aantal commerciële verpleeghuizen voor ouderen toegenomen van 96 naar 500. Dat is een stijging van 500 procent. Dit bericht kwam vandaag naar buiten via het ANP. Het persbureau heeft onderzoek gedaan naar deze cijfers en heeft ze voorgelegd aan deskundigen. Die vinden deze stijging zorgwekkend.

ANBO-PCOB noemt het verdienmodel van commerciële huizen een risico. “Ze richten zich op mensen die een beetje zorg nodig hebben en niet op mensen met complexe problematiek. Ze gaan ervan uit dat mensen in zo’n woonvorm zich bij een huisarts kunnen inschrijven, maar die zit er niet op te wachten. Het verdienmodel houdt niet altijd rekening met de specialistische zorg die soms nodig is. De inspectie moet er echt scherp op zijn.”

Niet altijd goed geregeld

Alleen al in de afgelopen twee jaar zijn er meer dan honderd commerciële verpleeghuizen bijgekomen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, meldt De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) in De Telegraaf. Volgens een woordvoerder zijn ze niet per se tegen de groei van commerciële verpleeghuizen. “Voor sommige patiënten die niet meer thuis kunnen wonen kan dit een goede oplossing zijn. Maar ze merken vooral dat de medische zorg in deze woonvormen niet altijd goed geregeld is.”

In deze commerciële woonvormen hebben ouderen vaak een indicatie voor verblijf zonder zorg. Zodra de zorg zwaarder wordt, komt de extra zorg bij huisartsen terecht. Of ze komen in het ziekenhuis terecht omdat het verzorgingstehuis niet de juiste middelen voor een behandeling heeft. 

Goede zorg

Patrick Jeurissen, hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg aan de Radboud Universiteit in Nijmegen geeft in De Telegraaf als extra toelichting dat een kamer in een commercieel tehuis veel meer kost dan een gewoon verpleeghuis. “Je kunt best een extra service leveren aan mensen met vermogen.” Maar hij is ook kritisch. “Ik betwijfel of alle commerciële verpleeghuizen alle ouderen van goede zorg kunnen voorzien tegen acceptabele kosten.”

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden