Energierekening op krediet géén oplossing

15 sep 2022 Landelijk

Een krediet krijgen om je energierekening te kunnen betalen is volgens seniorenorganisatie KBO-PCOB géén oplossing voor het probleem. Volgens berichtgeving in de Telegraaf wil het kabinet dit instellen zodat energieleveranciers geen klanten afsluiten, omdat ze de rekening niet meer kunnen betalen. Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB: “Mensen die nu in nood komen, kunnen daar niks aan doen. Ze zijn slachtoffer van uitzonderlijke omstandigheden. Als overheid moet je deze kwetsbare groep juist in bescherming nemen, niet in de schulden jagen.”

Uit eerder onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat meer dan de helft van de senioren (54%) zich zorgen maakt over hun financiële toekomst. 1 op de 8 senioren heeft geen buffer om onverwachte uitgaven op te vangen. Deze groep bezuinigt nu al op veel zaken waar het kan. Ingrid Rep: “Je kan wel minder lang douchen en de verwarming wat lager zetten, maar die rekening blijft hoog. Mensen zitten vast, want overstappen heeft geen zin. Het kabinet moet eerst maar eens kijken wat zijzelf kunnen bijdragen om die lasten te verlagen. Dat kan ook door nu al de AOW te verhogen en niet te wachten tot januari.”

In uitgelekte plannen is al duidelijk geworden dat het kabinet in januari het minimumloon wil verhogen en dat betekent automatisch ook een stijging van de AOW, die hieraan gekoppeld is.

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden