Einde acceptgiro

24 apr 2023 Waddinxveen

Einde acceptgiro
‘Mede door de inspanning van KBO-PCOB,  is de afschaffing van de acceptgiro steeds uitgesteld, maar het besluit is nu definitief. De acceptgiro stopt vanaf 1 juni 2023. Senioren krijgen dus te maken met andere betaalmethoden’, aldus belangenbehartiger Jan Brinkers. KBO-PCOB kreeg de afgelopen tijd stapels handgeschreven brieven, kaarten, mails en telefoontjes binnen van bezorgde gebruikers. Met als eensluidende strekking: wat nu? Gelukkig zijn er alternatieven.

Wij (beiden 88 jaar) veronderstellen dat wij niet de enigen zijn die problemen verwachten als de acceptgiro wordt afgeschaft. Wij ontberen namelijk zowel de apparatuur als de vaardigheden die voor de door de bank voorgestelde digitale werkwijzen zijn vereist. Graag vernemen wij of er mogelijkheden zijn die ook voor ons ouderen realiseerbaar zijn.

Het echtpaar is een van de vele schrijvers die zich zorgen maken. ‘Wij zijn allebei 88 jaar en niet digitaal vaardig. We hebben een verouderde laptop die we niet kunnen gebruiken. Voor ons is het afschaffen van de acceptgiro per 1 juni 2023 een regelrechte ramp. Hoe moeten we nu onze rekeningen betalen? Welke oplossingen zijn er?’ Haar man vult aan: ‘Het is een krankzinnig verhaal. Als je zoiets doet, moet je goede alternatieven achter de hand hebben. Wij zijn zeker niet de enigen die hiermee te maken hebben. Hier is niet goed over nagedacht.’

Papier verdwijnt niet uit beeld
Maar volgens Cock Bastian, van Betaalvereniging Nederland, hoeven mensen niet met de handen in het haar te zitten. ‘Natuurlijk betekent de afschaffing een verandering, maar er zijn verschillende alternatieven.
Mensen kunnen zelf bepalen welke het beste passen bij hun betaalsituaties. Daarbij verdwijnt ook papier niet uit beeld. Zo kunnen mensen bij hun bank vragen naar papieren overschrijfformulieren. Ook kun je instanties of bedrijven machtigen om je rekeningen te betalen. En is er de betaalinstructie: waarop in een brief of mail alle benodigde betaalgegevens duidelijk en in vaste volgorde staan, zodat u de gegevens zo over kunt nemen.’

‘Verder zullen, voor zover dat nog niet is gebeurd, instanties die acceptgiro’s hanteren hun gebruikers informeren over alternatieven die zij aanbieden. Mensen worden zeker niet aan hun lot overgelaten. Goed om te weten ook dat verschillende banken gratis hulp aanbieden aan ouderen die willen overstappen naar internetbankieren of mobiel bankieren. Ook het Informatiepunt Digitale Overheid biedt hulp.’

Dit zijn de alternatieven voor de acceptgiro

  • Papieren overschrijfformulier
    U kunt bij uw bank terecht voor een overschrijfformulier met daarop uw gegevens. Zelf vult u daarop het bedrag, rekeningnummer en naam- en adresgegevens in van de persoon of organisatie aan wie u geld wilt overmaken. Het formulier stuurt u op naar de bank en die zorgt voor de betaling. Informeer bij uw eigen bank naar de mogelijkheden. Het kan zijn dat de bank extra kosten in rekening brengt voor het gebruik van overschrijfformulieren en bijbehorende verzendenveloppen.
  • Overboeken per telefoon
    Bij sommige banken kunt u uw betalingen regelen per telefoon. Niet via een app, maar door een telefoonnummer te bellen. Via bijvoorbeeld de Rabofoon van de Rabobank kunt u geld overboeken en rekeningen betalen. Ook ING biedt telefonisch soelaas via de Saldolijn. Houd er rekening mee dat hier kosten voor in rekening worden gebracht.
  • Uw bankzaken door iemand anders laten regelen
    Iemand die u goed vertrouwt, zoals een familielid of goede vriend(in), kunt u machtigen voor uw betaalrekening. Hij/zij voert dan de betalingen voor u uit via internetbankieren of mobiel bankieren.
  • Incassomachtigingsformulier
    Op dit formulier vult u uw naam en rekeningnummer in voor een eenmalige of terugkerende incasso. Dit stuurt u aan degene die u moet betalen. Vervolgens wordt het bedrag via een incasso van uw bankrekening geboekt.
  • Betaalinstructie
    Op een betaalinstructie staan alle gegevens die u nodig heeft netjes op een rij, volgens een vaste volgorde, zodat u ze zo over kunt nemen. Deze gegevens kunt u dan (in diezelfde volgorde) invullen op een overschrijvingsformulier of bij internet- of mobiel bankieren. Zo kunt u de factuur foutloos betalen. De betaalgegevens staan in een duidelijk kader: bedrag, naam en IBAN ontvanger en betalingskenmerk.
  • Betaallink
    Als u een computer, tablet of een smartphone hebt, heeft u dit misschien al een keer voorbij zien komen: de iDEAL-betaallink of een Tikkie. Die kunnen verstuurd worden via e-mail of mobiel. Door de link aan te klikken komt u op een betaalpagina van de begunstigde.
  • Betaalinstructie met QR-code of een QR-code met betaalverzoek
    Aan een betaalinstructie kan ook een QR-code worden toegevoegd. Daarnaast kunnen QR-codes met een betaalverzoek zowel digitaal als op papier worden verstuurd. De QR-codes kunt u vervolgens scannen met uw smartphone.

Belangrijke data

1 maart 2023

Er worden geen acceptgiro’s meer verstuurd.

23 mei 2023

Dit is de laatste dag dat u een acceptgiro naar ons kunt sturen.

1 juni 2023

Banken verwerken geen acceptgiro’s meer. 

Zo werkt het!
Met een automatische incasso geeft u een bedrijf toestemming automatisch geld van uw betaalrekening af te halen. Bijvoorbeeld voor uw verzekeringen of de maandelijkse energierekening. Dit doet u met een eenmalige of doorlopende machtiging. U krijgt deze machtiging van het bedrijf. U kunt ook online een machtiging afgeven als het bedrijf hier gebruik van maakt.

Een automatische incasso is geen periodieke overboeking. U stelt een periodieke overboeking zelf in. Een automatische incasso niet.

Hoe lang kan ik een incasso terugboeken?
U kunt het bedrag tot 56 dagen na de incassodatum zelf terugboeken. Voorbeeld: een incasso is op 5 maart 2019 van uw rekening afgeschreven. U kunt dit bedrag dan tot 30 april 2019 zelf terugboeken op uw betaalrekening.

Mogelijkheden doorlopende en eenmalige incasso

Kan ik mijn incasso…

Doorlopend

Eenmalig

weigeren

ja

ja

terugboeken

ja

ja

wijzigen

ja

nee

stopzetten

ja

nee

blokkeren

ja

ja

 

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden