Effect van hogere eigen bijdragen baart PCOB zorgen

Een kwart van de mensen die zorg nodig hebben waar de gemeente verantwoordelijk voor is, ziet van deze zorg af, terwijl die zorg in veel gevallen wel noodzakelijk is. De steeds hogere eigen bijdragen die sinds 2015 gelden zijn hier de reden van. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en van gehandicaptenkoepel Ieder(in). Actualiteitenprogramma Nieuwsuur besteedt in de uitzending van 10 februari 2016 (22.00 uur, NPO 2) aandacht aan dit onderzoek.

De zorgen over de hogere eigen bijdragen voor bijvoorbeeld dagopvang en huishoudelijke hulp zijn herkenbaar voor de PCOB. De onbereikbaarheid van bijvoorbeeld dagopvang heeft grote impact op mensen voor wie deze ondersteuning noodzakelijk is om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. De PCOB krijgt veel reacties van leden die zich zorgen maken over de stapeling van zaken waarop ze dit jaar moeten inleveren. PCOB-directeur Els Hekstra: “De kosten van de zorgverzekering zijn gestegen, de huur gaat omhoog en het pensioenbeeld is ongunstig. Daardoor valt het voor sommige groepen ouderen niet mee, ondanks dat de AOW wel iets omhoog is gegaan.”

Lokale zorgkosten
De PCOB pleit ervoor zichtbaar te maken welk effect de kosten van de zorg op lokaal niveau hebben op de koopkracht van ouderen. “Laat ook daarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen”, stelt Hekstra. “Natuurlijk mogen en moeten gemeenten daarin eigen beleidskeuzen maken. De effecten daarvan zouden wat de PCOB betreft echter goed gemonitord moeten worden.”

<< Vorige pagina

Gerelateerde berichten