DJ Jeroen van Inkel besteedt aandacht aan ’40 dagen geen druppel’

23 feb 2020 Landelijk

Op (As)woensdag 26 februari start “40 dagen geen druppel”. Om alvast te ontwennen besteedt DJ Jeroen van Inkel in zijn programma “Je dag is goed” (Omroep MAX, iedere werkdag tussen 7 en tien uur) op NPO Radio 5, er aanstaande maandag aandacht aan.

 Jeroen, “40 dagen geen druppel” wordt voor de rubriek “De Tombola” ter inspiratie gebruikt. Wat gaat er gebeuren?

“Mensen kunnen voor de Tombola platen insturen die gaan over drinken, of juist niet drinken, waar de focus op ligt. Daar komen dan vaak verrassendste vondsten uit, wat het extra leuk voor mij maakt. Wat soms komen er liedjes binnen waar ik nooit aan gedacht zou hebben.”

Wat voor een liedjes verwacht je?

“De eerste die bij mij opkomt is Alexander Curly met ‘I’ll never drink again’. En uiteraard ‘Whiskey in the jar’ van Thin Lizzy. Maar het zou ook zomaar “Het laatste rondje” van André Hazes kunnen worden, echt een kroegplaat. Maar de tegenwoordige definitie van kroegplaten zijn die Hollandse après ski klappers. Maar daar gaan we niet heel veel van draaien, voel ik aan mijn water. Het is natuurlijk leuk als je in het café met een borrel op staat te feesten, maar dat is niet wat wij in dit uurtje uit gaan stralen.”

Welke plaat zou jij insturen?

“Toch de eerder genoemde Alexander Curly. Hij is gewoon een Nederlander, die ook Nederlandstalige nummers heeft. Maar dit nummer, in het Engels, gaat over de dag erna, dat je opstaat met barstende hoofdpijn. Dat beschrijft dit liedje heel goed, met als uitsmijter: ‘I’ll never drink again’. Ik vermoed dat heel veel mensen dit bij tijd en wijle ook tegen zichzelf hebben gezegd.”

Je staat bekend als een stoere kerel, veel rock ‘n roll… klopt dit beeld?

“Het kleeft een beetje aan het imago wat diskjockeys hebben, dat het feestbeesten zijn. Natuurlijk lust ik ook graag een mooi glas wijn of een lekker biertje. Maar echt excessen waarbij het uit de hand liep is, is niet heel vaak gebeurd.”

Dus meer uitzondering dan regelmaat?

“Ja, eigenlijk wel. Vandaag de dag drink ik doordeweeks zo weinig mogelijk tot niet. Helemaal niet in de avond. Want als ik dan drink ben ik de volgende dag toch duffer. Ik moet voor de show vroeg opstaan en als ik wel een glas gedronken heb merk ik dat ik scherpte mis. En daar baal ik van, dus doe ik het niet meer.”

Dus je merkt een duidelijk verschil tussen wel of geen alcohol, al is het één glas…?

“Ja. Maar, dat is mijn eigen waarneming, ik denk ook dat het met de leeftijd (58 jaar, red.) te maken. Ik kan me niet herinneren dat toen ik jonger was dat ik de volgende dag iets merkte. Maar dat heb ik nu wel.”

Met jouw leeftijd val je in de doelgroep (55+) waar “40 dagen geen druppel” voor in het leven is geroepen. Het is een groep die gemiddeld meer drinkt. Zouden ze mee moeten doen?

“Dat moet uiteraard iedereen lekker voor zichzelf weten. Maar het verdient wel de aanbeveling om af en toe eventjes proberen afstand te nemen. Dat doe ik zelf ook. Kijk even kritisch naar jezelf en zie hoeveel je eigenlijk drinkt. En vraag je dan af of je dat nou echt nodig hebt of dat het een gewoonte is geworden.”

Dus een langere periode niet drinken is voor jou niks geks?

“Bewustwording om mensen even wakker te schudden is prima, daarom is ‘40 dagen geen druppel’ ook een goed initiatief. Bij mensen om mij heen zie ik wat drank voor een ellende kan zorgen. Daarom kies ik er vaker voor om een langere periode niks te drinken. Dan moet mijn omgeving weer wennen dat ze voor mij een cola of tonic moeten bestellen. Maar het geeft mij een goed gevoel dat ik het onder controle heb, dat ik de baas erover ben.”

Tot slot, je hebt nummers waarbij je graag een borrel drinkt. Maar wat is nou een nummer dat je van de drank afhoudt en mensen moeten opzetten als ze tijdens de 40 dagen toch in de verleiding komen?

“Dat is een hele interessante… Ik denk een nummer van Aimee Mann. Het heet ‘Wise Up’, dat is een geschikte plaat. Gaat over dat je wakker moet worden en moet zien wat je aan het doen bent: ‘It’s not what you thought when you first began it. You got what you want. Now you can hardly stand it, though by now you know It’s not going to stop. ‘Til you wise up.’ Dat is nou wat ik een anti-dranklied zou noemen.”

 

Ook een drankplaat insturen? “De Tombola” is maandagmorgen van 9u tot 10u op NPO Radio 5, in het MAX-programma “Je dag is goed”.

En doe mee met “40 dagen geen druppel”, ga naar 40dagengeendruppel en geef je op!

UPDATE: dit zijn de platen die gedraaid zijn.

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden