Dagbustocht in mei

26 jun 2022 Hoogeveen

Donderdag 12 mei om 12.30 uur was het zover. Het kon en mocht weer: een dagtocht met de bus. Die voerde naar Nieuw-Amsterdam. Met 36 leden van KBO en PCOB bezochten we de aspergeboerderij Sandur.

Op deze prachtige zonnige middag werden we ontvangen in de erbij liggende winkel met natuurlijk asperges en andere producten, maar ook gerelateerde artikelen, versnaperingen, drankjes, et cetera.

In een oude schuur, aan lange tafels, ontvingen we een eenvoudige lunch met heerlijke aspergesoep. Daarbij werden we uitgebreid geïnformeerd over het ontstaan van het bedrijf in 1997 en over de ontwikkeling van het telen van asperges.

De plant zelf groeit alleen goed op zandgrond en in Oost Drenthe is dat op een uitloper van de Hondsrug. Via een film werd het gehele proces verduidelijkt.

Het oogsten van de asperges, in enkele maanden van het voorjaar, is een intensieve seizoensarbeid. Nadat de asperges zijn gestoken met een speciaal mes, worden ze gesorteerd op lengte en dikte, daarna ook gewassen, geteld en in een gekoelde omgeving ingepakt. Nog dezelfde dag worden de gekoelde boxen naar de veiling gereden in Limburg.

Op een proefveldje naast de boerderij mochten enkele deelnemers proberen een asperge te steken. Na een korte instructie lukte hen dat voortreffelijk.

Genietend op een zonnig terras naast de winkel werd nog genoten van koffie of thee. Daarmee werd een interessante en leerzame middag afgesloten.

 

Peter A. van de Beld

Teken de petitie omtrent Pensioenwet

Het wordt tijd dat het koopkrachtige pensioen er komt, dat zowel gepensioneerden als werkenden is beloofd. Daarom: pas de pensioenwet aan! Teken de petitie!

Petitie Pensioenwet