Compensatie voor Surinamers met AOW-gat

11 mei 2023 Landelijk

De overheid trekt 122 miljoen euro uit om een groep oudere Surinamers een eenmalige uitkering te geven voor hun AOW-gat. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt in de Voorjaarsnota die onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het kabinet noemt het een ‘gebaar van erkenning’.

Het gaat om ruim 30.000 ouderen die van Suriname naar Nederland zijn verhuisd. Pas in Nederland begonnen ze met het opbouwen van hun AOW. Dit terwijl ze in Suriname ook al onder Nederlandse wetgeving vielen. Het land viel namelijk tot 1975 nog onder Nederlands bewind, maar in Suriname bouwde de groep geen AOW op. Hierdoor ontstond een AOW-gat, waardoor de ouderen nu maandelijks tot honderden euro’s minder krijgen.

Al jaren proberen de ouderen een vergoeding te krijgen voor het AOW-gat. Nu is die er alsnog gekomen. KBO-PCOB is blij dat er eindelijk erkenning is voor de senioren uit Suriname.

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden