Met de boodschap ‘mentorschap doet ertoe’ op zoek naar nieuwe mentoren

Om te voldoen aan de groeiende behoefte aan mentoren, starten Mentorschap Nederland en de aangesloten stichtingen maandag 22 augustus de campagne ‘Mentorschap doet ertoe!’ De organisaties hopen met een radiospotje veel nieuwe mentoren te werven die wettelijk vertegenwoordiger en belangenbehartiger zijn voor cliënten die dit nodig hebben. Onder hen zijn veel ouderen. De PCOB is samenwerkingspartner van Mentorschap Nederland.

Bij Mentorschap Nederland zijn regionale stichtingen aangesloten die vrijwilligers selecteren, trainen en begeleiden als mentor. Een mentor is de wettelijke, door de kantonrechter aangestelde, vertegenwoordiger van zijn cliënt. De stichtingen zien veel vragen bij zieken en ouderen die zelfstandig wonen, maar dat eigenlijk niet meer aankunnen. “Vooral voor mensen zonder partner of kinderen doet de mentor ertoe. Dan heeft de cliënt iemand die naast hem staat in het keukentafelgesprek met de gemeente of bijvoorbeeld meegaat naar de dokter”, vertelt Nico Heinsbroek, directeur van Mentorschap Nederland op de website van de organisatie. Mentoren behartigen niet alleen de belangen van thuiswonende kwetsbare burgers, maar ook van bewoners van instellingen. Ook zij kunnen lang niet altijd terugvallen op familie of een sociaal netwerk.

Groeiende behoefte aan mentoren
De behoefte aan mentoren groeit en dat blijft de komende jaren zo. Veranderingen in de zorg leiden ertoe dat mensen met dementie, een verstandelijke of psychische beperking er alleen voor staan. Een mentor kan in deze gevallen een goede oplossing zijn. De mentor denkt mee over persoonlijke zaken van zijn/haar cliënt als verzorging, verpleging of een medische behandeling. Als het nodig is, kan de mentor beslissingen nemen voor de cliënt.

> Het radiospotje van Mentorschap Nederland is van maandag 22 augustus tot en met zondag 4 september te horen op NPO Radio 1, NPO Radio 2 en NPO Radio 4. U kunt het fragment ook online beluisteren.

<< Vorige pagina

Gerelateerde berichten