Begrip voor stakingen, schrappen buslijnen onacceptabel

7 mrt 2023 Landelijk

Uit onderzoek van KBO-PCOB onder onze leden blijkt dat bijna één derde van degene die regelmatig gebruik maakt van het openbaar vervoer hinder ervaart van de stakingen. Ruim de helft van de 1390 ondervraagde senioren heeft begrip voor de stakingen in het streekvervoer.

Het begrip is een stuk kleiner als we vragen naar het verdwijnen van onrendabele buslijnen of opheffen van haltes. 16% geeft aan hiervoor begrip te hebben. Men ziet het als een verschraling van de dienstverlening en beperking van bewegingsvrijheid. De bereikbaarheid van voorzieningen in het landelijke gebied, en in dorpen is beperkt voor wie afhankelijk is van openbaar vervoer. Als er bussen, bushaltes en/of buslijnen zijn verdwenen of gaan verdwijnen, dan verwacht meer dan de helft daar hinder van te ervaren (54%).

De verschillen tussen de regio’s zijn groot als het gaat om het verdwijnen van bussen, bushaltes en/of buslijnen. In het noorden geeft bijna de helft (49%) aan dat er openbaar vervoer is verdwenen, in het zuiden is dit een derde (33%).  Het doel om mensen langer thuis te laten wonen en zelfredzaam te laten zijn druist in tegen deze bezuiniging. We roepen dan ook op om bereikbaarheid van regio goed te houden.

 

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden