Babbeltrucplegers hebben senioren in het vizier

16 dec 2019 Landelijk

Babbeltrucplegers kloppen graag aan bij senioren, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Maar liefst 1 op de 4 senioren is weleens geconfronteerd met een babbeltruc. Ze zijn ofwel slachtoffer geworden, ofwel aan een babbeltruc ontsnapt. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Dit laat maar weer eens zien dat deze laffe criminelen geen enkele groep schuwen waar ze misbruik van maken.” Dit moet veranderen. Tijd voor maatregelen, van senioren zelf én van de politie.

Babbeltrucendoos

Bij een babbeltruc proberen criminelen op slinkse wijze hun slachtoffers geld afhandig te maken. Hierbij maken ze gebruik van een uitgebreide trucendoos vol smoezen. Soms met wat vooronderzoek, zo blijkt uit een reactie van een babbeltrucslachtoffer: “Geld geleend aan een ‘aardig echtpaar’. Ze zeiden dat ze uit mijn geboortestreek kwamen en wisten veel details over mij. Achteraf bleek dat ze die informatie uit het kerkblad hadden gehaald.”

Maar babbelaars bellen ook bij iemand thuis aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld of andere bezittingen. In het onderzoek geeft een klein deel (7%) aan dat dit gepaard ging met dreiging en geweld. Ruim de helft (58%) van de senioren signaleert dat babbeltrucs steeds beter worden, waardoor het moeilijker wordt om eraan te ontkomen.

Babbeltruc verdient prioriteit

Veel senioren die in aanraking met een babbeltruc zijn gekomen, doen vervolgens niets. De politie wordt niet gebeld, ook worden buren niet gewaarschuwd. Slechts 15% doet aangifte van het voorval. Manon Vanderkaa: “Mensen schamen zich omdat ze erin getrapt zijn, maar het is belangrijk om altijd aangifte te doen, ook als een truc ‘mislukt’ is. Babbelaars gaan namelijk de hele buurt af op zoek naar slachtoffers.“

Omdat een kwart van de senioren in aanraking komt met babbeltrucs, moet de politie, wat KBO-PCOB betreft, een hogere prioriteit aan de babbeltruc geven. Wijkagenten moeten zoveel mogelijk in de wijk zijn, en niet te pas en te onpas worden ingezet voor klussen buiten de wijk. Vanderkaa: “Alertheid van de wijkagent én van wijkbewoners zelf is van groot belang, anders hebben de babbelaars vrij spel. Maak daarom gebruik van WhatsAppgroepen, dit verhoogt het veiligheidsgevoel onder senioren, waardoor ze ook sneller aangifte gaan doen.”

Babbeltrucsticker

KBO-PCOB organiseert voorlichtingsbijeenkomsten over veiligheid. Om senioren zich blijvend bewust te laten zijn het gevaar van babbeltrucbabbelaars, lanceert KBO-PCOB een speciale babbeltrucsticker. De sticker plak je binnenshuis aan de voordeur of deurpost. Senioren die een beroep doen op een veiligheidsadviseur van KBO-PCOB, krijgen de speciale babbeltrucsticker. Hierop staan drie belangrijke tips, voor het geval de deur open gaat:

  1. Gebruik een kierstandhouder
  2. Laat niemand binnen
  3. Vertrouwt u het niet? Bel de politie (112)

 

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden