ANBO-PCOB spreekt in Tweede Kamer over hoorrecht

28 jun 2024 Landelijk

ANBO-PCOB heeft op uitnodiging van de Tweede Kamer in een zogeheten Rondetafelgesprek haar zorgen over het hoorrecht uitgesproken. “Het individueel bezwaarrecht is opgeschort”, zei beleidsadviseur pensioenen Willem Reijn. “Daarmee hebben deelnemers niets meer te zeggen over wat misschien wel hun grootste bezit is. Als het alternatief, het hoorrecht niet werkt, kun je daar niet zomaar aan voorbij gaan.”

In het hoorrecht mogen organisaties van gepensioneerden hun oordeel geven over het transitieplan, waarin staat hoe het vermogen van een pensioenfonds over de deelnemers, onder wie de gepensioneerden, wordt verdeeld. Maar ANBO-PCOB heeft gemerkt dat werkgevers en werknemers, die verantwoordelijk zijn voor het transitieplan, niets tot weinig doen met het oordeel van de organisaties van de ouderen.

Onderzoek hoorrecht

De Tweede Kamer deelt de zorgen van ANBO-PCOB. Naar aanleiding van een gezamenlijke brief van ANBO-PCOB en de Koepel Gepensioneerden heeft de Tweede Kamer twee moties aangenomen, om onderzoek te doen naar de werking van het hoorrecht. En daarnaast was er dus dit Rondetafelgesprek van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarbij deskundigen hun licht over de nieuwe pensioenwet lieten schijnen. Dat ging behalve over het hoorrecht ook over (het gemis aan) koopkracht in het nieuwe stelsel en over  de communicatie naar de deelnemers.

Wilt u Willem Reijn in actie zien? Bekijk dan het filmfragment .

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden