Alliantie wil digitale samenleving voor iedereen

26 feb 2024 Landelijk

De Alliantie Digitaal Samenleven wil aandacht voor de 2,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben om mee te komen met de digitalisering. De organisatie doet dat met de campagne ‘Oproep aan de politiek’. ANBO-PCOB is een van de organisaties die de campagne ondersteunt.

Steeds meer handeling gaan via het internet. Voor een deel van de bevolking is dat vanzelfsprekend en eenvoudig. Maar volgens de Alliantie Digitaal Samenleven voor miljoenen Nederlanders een dagelijkse worsteling. De alliantie, een samenwerking tussen overheid, maatschappelijke organisaties, bedrijven en ervaringsdeskundigen, heeft daarom afgelopen weekend het startschot gegeven voor de campagne om daar verandering in te brengen.

Digitale inclusie

Samen met verschillende partijen heeft de Alliantie in de zomer van 2023, voorafgaand aan de verkiezingen, een eerste brief naar alle politieke partijen gestuurd om het belang van een inclusieve, digitale samenleving te benadrukken in de partijprogramma’s. Met de lancering van de campagne Oproep aan de Politiek, komt hiermee een vervolg voor brede politieke aandacht. 150 Kamerleden (waarvan 59 nieuw) worden hiermee geïnformeerd en geactiveerd om zich in te spannen voor digitale inclusie: iedereen moet mee kunnen doen.

Niet in de gaten

Niet alleen politici zijn volgens de alliantie belangrijk om bewust te maken van het belang van digitale inclusie. Veel Nederlanders hebben niet in de gaten hoeveel mensen problemen ervaren met de digitaliserende samenleving. Daarnaast heeft het bedrijfsleven ook een belangrijke rol in het beschikbaar maken en houden van offline informatie. De oproep is daarmee ook aan hen gericht. 

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden