Achterban KBO-PCOB: Tevreden over nieuw pensioenakkoord, maar met twijfels

23 jun 2020 Landelijk

Ruim drie kwart (77%) van de senioren is (enigszins) tevreden met het nieuwe pensioencontract. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “Deze grote groep is vooral blij dat er voorlopig geen kortingen op de pensioenen zijn en dat straks indexatie weer mogelijk wordt.”

Maar er zijn ook twijfels. Een derde (33%) vindt nog veel onduidelijk over het nieuwe pensioencontract. Vanderkaa: ‘Met name welke gevolgen en consequenties het nieuwe akkoord zal hebben en wat dit persoonlijk gaat betekenen, is voor onze achterban een grote vraag. Ook maken senioren zich zorgen over de voorspelde economische crisis en de gevolgen hiervan voor hun pensioen.’

Stabiel

Toch hadden de senioren het liever bij het oude gehouden. Als zij het voor het kiezen hadden dan kiest ruim zestig procent (61%) voor het huidige pensioenstelsel en een derde (30%) voor de nieuwe variant. En gaat de voorkeur vooral uit naar stabiel en veilig, ook al zou dit betekenen dat de kans op verhoging (en verlaging) kleiner is (76%). Vanderkaa: “Senioren willen nu vooral duidelijkheid én zekerheid. Na jaren van onzekerheid wordt het tijd voor meer rust.”

Digitale bijeenkomst

Naast een onderzoek heeft KBO-PCOB via een digitale pensioenbijeenkomst senioren geraadpleegd. Ook hier werd aangegeven dat er begrip voor het nieuwe stelsel is, maar dat er ook veel vragen zijn. Vanderkaa: “Denk aan vragen als, hoe ziet de transitieperiode eruit en wordt er nu eindelijk geïndexeerd, na jaren stilstand?” Ook maken senioren zich veel zorgen over de technische uitwerkingen van het contract en hopen zij dat er geen addertjes meer onder het gras zitten. KBO-PCOB vindt dat minister Koolmees hier snel meer duidelijkheid over moet geven.

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden