60.000 mensen gaven al aan blauwe envelop te willen blijven ontvangen

Op 1 september 2016 hadden 59.289 mensen bij de Belastingdienst aangegeven dat zij per post een kopie van de berichten in hun digitale berichtenbox willen blijven ontvangen, blijkt uit gegevens die RTL Nieuws opvroeg bij de overheidsdienst. Op dit moment worden nog vrijwel alle berichten van de Belastingdienst per post én digitaal verstuurd. De mogelijkheid om aan te geven dat u berichten via de post wilt blijven ontvangen ontstond vlak voor het zomerreces van de Tweede Kamer. Een mooi lobbysucces van de PCOB en collega-ouderenorganisaties.  

Bij het Meldpunt ‘Dag blauwe envelop’ van de Belastingservice Ouderenbonden kwamen sinds november 2015 ruim 4.100 meldingen binnen van ongeruste mensen. Aanleiding voor het meldpunt was de mededeling van de Belastingdienst dat de ‘blauwe envelop’ op den duur zou verdwijnen en dat alle post digitaal verstuurd zou gaan worden. Het grote aantal meldingen is volgens de PCOB en collega-seniorenorganisaties KBO en ANBO een duidelijk signaal van senioren aan de overheid. Ouderen zijn niet alleen overdonderd door de actie van de Belastingdienst. ‘Wij zijn mensen die geen computer hebben. Om toch op de hoogte te blijven zouden wij graag schriftelijk informatie willen blijven ontvangen’, schrijft een van de melders in een brief. Veel melders voelden zich vooral buitenspel gezet en in een afhankelijkheidsrelatie gemanoeuvreerd.

Zorg voor alternatieven
De samenwerkende seniorenorganisaties benadrukken overigens dat ze niet tegen digitalisering van belastingdiensten zijn. Zij willen echter wel dat zowel bedrijven als overheid goede alternatieven organiseren en een vangnet bieden voor mensen die (nog) niet of verminderd digitaal vaardig zijn, om welke reden dan ook. Dit geldt voor ouderen, en ook voor mensen die om financiële redenen of door een chronische ziekte of beperking niet met een computer kunnen werken.

Telefonische uitleg
U kunt via de Helpdesk Digitale Post (0800 – 235 83 52) contact opnemen met de Belastingdienst om aan te geven dat u papieren post wilt blijven ontvangen. Bij deze helpdesk wordt gekeken naar wat mogelijk is. Opties zijn ook een telefonische uitleg of een cursus ‘digivaardigheid’.

<< Vorige pagina

Gerelateerde berichten