40 dagen geen druppel draagt bij aan minder alcoholgebruik onder senioren

11 mrt 2020 Landelijk

Uit cijfers van het CBS die vandaag gepubliceerd zijn, blijkt dat 41% van de Nederlanders geen alcohol of niet meer dan 1 glas per dag drinken. Ook ouderen blijken steeds meer aan deze richtlijn van de Gezondheidsraad te voldoen: twee op drie drinkt niet of niet meer dan één glas. Dat is goed nieuws, stelt KBO-PCOB, de seniorenorganisatie die de actie ’40 dagen geen druppel’ organiseert.

Bewustwording rond alcoholgebruik lijkt daarmee een effect te hebben. Ook lijkt het onderwerp meer uit de taboesfeer te komen en steeds meer benaderd te worden vanuit een gezonde leefstijl. Uit de cijfers blijkt ook dat van de mensen van 75 jaar of ouder, 66 procent niet of maximaal 1 glas alcoholhoudende drank per dag drinkt. Een duidelijk signaal dat bewustwordingscampagnes als de actie ’40 dagen geen druppel’ van KBO-PCOB, bijdragen aan het creëren van bewustwording rond alcoholgebruik.

De aandacht voor het gebruik van alcohol op hogere leeftijd blijft van belang, omdat alcohol een sterker effect heeft op die leeftijd. Zo is er de wisselwerking tussen medicijngebruik en is het risico op vallen hoger door alcoholgebruik. Daarnaast kent alcoholgebruik onder senioren ook een andere kant, omdat drinken met regelmaat een gewoonte kan worden die leidt overmatig drinken. Het blijven bereiken van deze, en andere risicogroepen, blijft daarmee belangrijk. In het bereiken van deze groepen speelt ook kennis over alcohol een rol. Nu zijn mensen vaak onvoldoende op de hoogte van  de effecten.

Dit bericht verscheen eerder op KBO-PCOB

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden