21 september passie met Madame de Pompadour, 18e-eeuwse powervrouw lezing van het nut

14 aug 2022 Waalwijk

Op 21 september verzorgt mevr. Ingrid van Leeuwen een lezing voor

 ‘t Nut Langstraat met een proeverijtje van Franse hapjes.

Jeanne-Antoinette Poisson verschijnt voor het eerst aan het Franse hof op een gemaskerd bal in 1745.Korte tijd later zal ze naar het van kasteel Versailles verhuizen om maîtresse van de koning te worden. Een bijzondere prestatie, de eerste vrouw van burgerlijke afkomst! Wat is haar geheim? Hoe kan ze zich handhaven?

Natuurlijk helpt haar-nieuwe -door de koning verleende titel-van Markiezin van Pompadour een handje mee. Daarnaast is Jeanne-Antoinette beeldschoon, ambitieus en intelligent haar passie gebruikt ze namelijk niet alleen voor vrouwenverslinder LodewijkXV, maar ook voor tal van and  ere zaken.

Ze organiseert grootscheepse bals, soirees en diners in Versailles, vaak intieme avondjes met een culinaire  verrassing  zoals de schandaleuze “Meringues Venus a l’Amour. Wat dat zijn hoort u tijdens de presentatie over deze zelfbewuste vrouw die meer in haar mars had dan verleiding.

Op woensdagmiddag 21 september, Leefdaelhof 11,Waalwijk

Aanvang 14.00 uur.

Kosten zijn € 12,50 incl. koffie/thee drank en hapjes.

Opgave secretaris Nut de Langstraat

secretaris@nutlangstraat.nl   of 0416-337909

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden