Datum:
Tijd:
Locatie: Genemuiden

Jaarlijkse PCOB busreis is op vrijdag 17 mei 2019

We gaan deze dag naar het tapijtenmuseum in Genemuiden.

In 1985 kwam een groep Genemuidenaren, verenigd in de Stichting Stadswacht op het idee om de ontwikkeling van de vloerbedekkingsindustrie in Genemuiden vast te leggen. Om te beginnen werd een tentoonstelling georganiseerd van alle materialen die nog voorhanden waren.

Deze expositie, getiteld ‘Vloerbedekking vroeger en nu’ was van hoog niveau en werd zo enthousiast ontvangen, dat men besloot door te gaan met plannen te ontwikkelen voor een Tapijtmuseum.

De Stichting Vloerbedekkingmusuem werd in het leven geroepen en men ging van start met het uitwerken van de plannen.

Geschiedenis van het Tapijtmuseum
In 1983 werd de Stichting Stadswacht Genemuiden opgericht om cultuurhistorische zaken, onder andere op het gebied van nijverheid, te behouden voor komende generaties. In 1985 werd met een ploeg vrijwilligers een actieve campagne gehouden om werktuigen en andere zaken met betrekking tot de vloerbedekkingsindustrie te inventariseren en te verwerven. Daarbij bleek duidelijk dat het vijf voor twaalf was. Die actie resulteerde op 2 mei 1986 in de opening van de tentoonstelling ‘Vroeger en Nu’ in een oud fabriekspand aan de Klaas Benninkstraat.

De expositie toonde de ontwikkeling van vier eeuwen. De tentoonstelling werd in 1987 herhaald. Vanwege het succes besloot de Stichting Stadswacht in dat zelfde jaar in Genemuiden een vloerbedekkingmuseum te stichten, waarin de groeiende collectie permanent tentoongesteld kon worden.